Tämän hetken tautitilanteen perusteella Kreikkaa koskevia rajoituksia voitaisiin jo purkaa. LEHTIKUVA / MINNA RAJAINMÄKI

Matkailuala pettyi hallituksen rajoituksiin

Matkailualan liitto vaatii hallitusta kantamaan vastuuta päätöksen seurauksista yrityksille.

Matkailuyritykset odottivat hallitukselta eilen tiistaina myönteisiä uutisia rajojen pikaisesta avaamisesta, mutta joutuivat taas pettymään.

Suomen matkailualan liiton mukaan hallituksen korostetun varovainen linja tuo alan yritysten kriisiytyneeseen tilanteeseen uutta kielteistä painetta. Yhä useamman matkatoimistoyrityksen talous alkaa olla kriittisessä tilassa, kun elinkeinotoimintaa ei saada vieläkään käyntiin.

Liiton mukaan on välttämätöntä, että hallitus kantaa vastuunsa matkatoimistojen ja matkanjärjestäjien elinkeinotoiminnan estämisestä, ja selvittää pikaisesti keinoja, joilla alan yrityksiä tuetaan.

Kesäkuun puolivälissä matkustuksen rajoituksia purettiin Baltian maiden, Norjan, Tanskan ja Islannin kanssa, mikä mahdollisti joidenkin matkatoimistoalan yritysten toiminnan käynnistymisen.

– Suurin osa alan yrityksistä on kuitenkin edelleen sinnitellyt yli sata päivää kestäneessä keväthorroksessa. Hallituksen päätös rajojen asteittaisesta avaamisesta ja sekin vasta viikkojen päästä, edellyttää hallituksen vastuunkantoa päätösten seurauksista matkailuyrityksille, Suomen matkailualan liiton toimitusjohtaja Heli Mäki-Fränti sanoo tiedotteessa.

Tiukat maahantulorajoitukset ovat kuukausien ajan sulkeneet Suomen rajat ulkomaalaisilta matkailijoilta ja Suomen viranomaisten ”vältä tarpeetonta matkustusta ulkomaille” -linjaukset ovat liiton mukaan estäneet matkatoimistoalan yritysten matkojen järjestämisen ulkomaille.

Käsittämätön linjaus

Helsingin Sanomat kertoo, että monet alan toimijat odottivat rajoitusten höllenevän jo heinäkuun alussa. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuitenkin kertoivat, että sisärajavalvonnan piiristä poistuvien maiden lista kasvaa nykyisestä vasta 13. heinäkuuta alkaen.

Tällöin rajoituksista luovutaan niiden EU- ja Schengen-maiden kohdalla, joissa koronaviruksen esiintyvyys on 14 vuorokauden tarkastelujaksolla on samalla tasolla tai matalampi kuin kahdeksan uutta tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

Finnlines-varustamon matkustajaliiketoiminnan johtaja Kielo Vesikko pitää HS:ssa hallituksen linjausta ”käsittämättömänä”. Yhtiön rahtilaivat kuljettavat Helsingin ja Saksan Travemünden välillä myös matkustajia.

– Ihmettelen suuresti. Tähän asti hallituksen riskiarviot ovat perustuneet siihen, että katsotaan taaksepäin. Nyt yhtäkkiä katsotaan eteenpäin, otettiin tällainen kahden viikon aikalisä, Finnlinesin johtaja Kielo Vesikko sanoi HS:lle.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt