Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Matkailuala: Hallituksen päätökset lopettavat charter-matkat

Matkailu- ja ravintola-alan aiheuttama lovi julkiseen talouteen on noin 1,5 miljardia euroa.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n mukaan hallituksen päätös sallia matkustaminen ulkomailta Suomeen useammista maista oli positiivista etenkin työmatkustamisen ja lyhyiden viikonloppumatkojen osalta.

– Vaatimus karanteenista ja sen jälkeisestä toisesta testistä yli 72 tunnin matkoissa lopettaa kuitenkin charter-matkat tulevalta talvikaudelta. Lähtömaassa tehdyn negatiivisen testin tulisi riittää. Pohjois-Suomen talvikausi tarvitsee hallitukselta nopeasti uuden päätöksen, MaRan toimitusjohtaja Timo Lappi vaatii.

Hänen mukaansa Suomi EU:n syrjäisimpänä maana ei voi ylläpitää EU:n tiukimpia matkustusrajoituksia.

– Ilmaantuvuusluku tulisikin nostaa 50:een EU:n komission suosituksen mukaisesti. Suomen tulisi ajaa EU:lle yhtenäisiä ja sitovia korona-ajan matkustussääntöjä, Lappi sanoo.

Hän toteaa, että julkinen talous menettää tänä vuonna matkailu- ja ravintola-alalta noin miljardi euroa verotuloja. Lisäksi lomautuksista ja työttömyyden hoidosta aiheutuvat kustannukset nousevat tänä vuonna 0,4–0,5 miljardiin euroon.

– Matkailu- ja ravintola-alan yritykset ja niiden työntekijät eivät kestä tiukkoja rajoituksia eikä niitä kestä Suomen julkinen talouskaan.

Hallitus lievensi Suomen matkustusrajoituksia. Matkailualalle tuli yllätyksenä, että yli 25 ilmaantuvuusluvun maista vaaditaan toinen koronatesti Suomessa, jos matka kestää yli 72 tuntia. Kun ulkomaalainen asiakas tulee Suomeen, hän joutuu karanteeniin kolmeksi vuorokaudeksi ennen koronatestin ottamista.

Hän vapautuu karanteenista 72 tunnin jälkeen, kun hän on saanut negatiivisen koronatestin tuloksen. Yli 25 ilmaantuvuusluvun maita on suurin osa Suomen matkailun kannalta tärkeistä maista varsinkin, jos Ruotsin ja Saksan ilmaantuvuusluvut nousevat yli 25.

Timo Lappi toteaa, että ulkomaalaiset asiakkaat eivät suostu olemaan Suomeen tultuaan karanteenissa suljetussa tilassa kolmea vuorokautta ja sen jälkeen vielä odottamaan negatiivista koronatestiä ennen kuin lomamatka alkaa.

Koska charter-matkoja operoidaan tyypillisesti kaksi kertaa viikossa kolmen ja neljän yön paketteina samoja lentokoneita hyödyntäen, hallituksen päätös lopettaa myös alle 72 tunnin matkat. Tällä on erittäin negatiiviset vaikutukset matkailualan yrityksiin ja niiden työntekijöihin.

– Pohjois-Suomen matkailuyrityksiä uhkaa konkurssiaalto ja niiden työntekijöitä massatyöttömyys. On erittäin valitettavaa, ettei pitkään ja hyvin valmisteltu malli terveysturvallisesta matkustuskäytävästä toteutunut, Lappi sanoo.

Viime viikon kyselyssä 70 prosenttia MaRan jäsenyrityksistä arvioi menettävänsä loppuvuonna vähintään 30 prosenttia liikevaihdostaan. Yli puolet jäsenyrityksistä lomauttaa ainakin jonkin verran henkilöstöään. Pahin tilanne on ohjelmapalvelualalla, jonka yrityksistä puolet arvioi olevansa konkurssissa puolen vuoden kuluttua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt