X
SULJE MAINOS
Matias Marttinen. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Matias Marttinen: Suomi kaipaa laajaa verouudistusta

Kokoomusedustajan mukaan uutta verotuksen tasoa ei tarvita.

Kokoomus esittää perjantaina julkaistussa vaihtoehtobudjetissaan työn verotuksen keventämistä 800 miljoonalla eurolla. Kokoomuksen verovastaavan, kansanedustaja Matias Marttisen mukaan Suomeen tarvitaan laaja verouudistus, joka kannustaa työntekoon ja yrittäjyyteen.

– Suomen verojärjestelmän keskeisin ongelma on kireä työn verotus. Keskituloinen palkansaaja joutuu maksamaan Ruotsiin verrattuna palkastaan yli tuhat euroa enemmän vuodessa. Jo reilun 3000 euron kuukausituloilla tienatuista lisätuloista puolet menee verottajalle. Se on järjetöntä. Työtä verotetaan kuin se olisi jotain, jota haluamme Suomeen vähemmän, Marttinen sanoo.

Marttisen mukaan kokoomus esittää vaihtoehtobudjetissaan merkittävää parannusta kotitalousvähennykseen nostamalla vähennyksen enimmäismäärää 5000 euroon ja hyvitykseen oikeuttavaa osuutta työn hinnasta 60 prosenttiin. Yhteensä kotitalousvähennystä parannetaan lähes 350 miljoonalla eurolla.

– Suomen korkea verokiila johtaa tilanteeseen, jossa ihmisten kannattaa remontoida ja siivota itse eikä ostaa palvelua paikalliselta yrittäjältä. Eikö olisi kuitenkin parempi, että verotus kannustaisi ihmisiä hankkimaan palveluita yrittäjiltä, jolloin myös arjen työt helpottuisivat.

– Pohjoismaiset hyvinvointipalvelut pelastetaan vain vireällä kansantaloudella, jossa kannattaa tehdä töitä ja yrittää. Niiden mureneminen alkaa, kun ahkeruutta tukahdutetaan. Osana verotuksen kokonaisuutta tulee katsoa myös, miten voimme luoda kasvua ja tukea uuden luomista. Siksi toteuttaisimme yritysten laajan ja pysyvän TKI-verovähennyksen, Marttinen kertoo.

Marttinen toivoo Sanna Marinin (sd.) hallituksen ”lopettavan uusien verojen tehtailun ja suomalaisten verotaakan kasvattamisen”.

– Keskustalaisella valtiovarainministerillä piisaa hallinnonalallaan kiireitä, kun uusia veroja tulee liukuhihnalta. Maakuntaveroa Suomessa jo asuville ja maastapoistumisveroa varoitukseksi, ettei tänne kenenkään muunkaan kannata tulla yrittämään.

Suomeen ei kaivata kokoomusedustajan mielestä uutta verotuksen tasoa.

– SDP:n puoluejohdon rivit ovat hajonneet maakuntaveron edistämisessä ja kriittisyys on kasvanut. Pääministeri Marin ajaa kuitenkin edelleen vahvasti uutta veroa Suomeen. Kokoomuksen mielestä palkansaajien kiusaksi ei tarvita enää yhtään uutta verotuksen tasoa. Parlamentaarisen komitean mukaan maakuntavero johtaisi suurella todennäköisyydellä työn verotuksen kiristymiseen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt