Vladimir Putin. LEHTIKUVA / AFP Mikhail Klimentyev

Massiivisia korruptiotapauksia Vladimir Putinin sisäpiirissä

Turvallisuuspalvelu FSB:n keskeisiä virkailijoita syytetään lahjusten ottamisesta ja jopa pankkiryöstöistä.

Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:tä koskevista rajuista korruptiotapauksista on uutisoitu viime kuukausina laajasti maan mediassa.

Viranomaiset pidättivät huhtikuussa FSB:n talousrikoksista ja taloudellisesta vastavakoilusta vastaavan osasto K:n entisen johtaja Kirill Cherkalinin ja tämän kaksi kollegaa. Miesten epäillään ottaneen valtavia lahjuksia pankeilta ja muilta yrityksiltä, joiden valvominen on kyseisen osaston vastuulla.

Moscow Times -lehden mukaan Cherkalinilta takavarikoitiin toukokuussa kasseja, jotka sisälsivät jopa 12 miljardia ruplaa eli noin 170 miljoonaa euroa seteleinä. Syyttäjien mukaan ex-johtajalle ohjattu suurin yksittäinen lahjus oli noin 750 000 euron arvoinen.

Venäjän eliitin valtarakenteita horjuttavat pidätykset ovat jatkuneet myös heinäkuun puolella. RBC-lehti kertoi viime viikolla neljän FSB-agentin pidätyksistä erikoisjoukkojen Alfa- ja Vympel-yksiköistä. Osasto K:sta pidätettiin samalla kaksi uutta virkamiestä.

Epäiltyjen väitetään poistaneen luotiliiveistään varsinaiset suojalevyt ja täyttäneen taskut seteleillä etsintöjen yhteydessä. FSB:n agenttien kerrotaan myös ryöstäneen sotilastiedustelu GRU:n entisen virkailijan johtaman Metallurg-pankin.

FSB on julkisesti myöntänyt vain kaksi korruptiotapausta, vaikka pidätettyjen kokonaismäärän kerrotaan nousseen jo 15 epäiltyyn.

Tuoreet korruptiotapaukset ovat raivostuttaneet monia Neuvostoliiton KGB-turvallisuuspalvelun veteraaneja.

– FSB ei ole enää turvallisuuspalvelu, sillä se on muuttanut kokonaan luonnettaan: se valvoo [presidentti Vladimir] Putinin valtaa, ja siitä hyvästä väärinkäyttää asemaansa vaurauden kerryttämiseen, eläkkeellä oleva kenraalimajuri Aleksei Kandaurov toteaa Daily Beastille.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt