Maskien merkitystä taudin torjunnassa pidetään yhä suurempana. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

”Tuuletus ja maskit jopa tärkeämpiä kuin käsienpesu”

Koronavirus vaikuttaa leviävän verrattain pitkään ilmassa säilyvien aerosolien kautta.

Etäisyyden pitäminen muihin ja käsihygienia. Näitä kahta sääntöä on yskimisohjeiden lisäksi totuttu Suomessakin kuulemaan. Kasvavan todistusaineiston valossa niiden rinnalle tarvitaan kuitenkin lisää ohjeita, joilla vähennetään aerosolivälitteisten tartuntojen riskejä.

Alkuun koronaviruksen ajateltiin leviävän käytännössä vain pisaratartuntana, eli enimmillään noin parin metrin päähän yltävissä suuremmissa pisaroissa, joita leviää esimerkiksi tartunnan saaneen yskiessä tai aivastaessa ja jotka laskeutuvat maahan ja pinnoille nopeasti.

The New York Times kertaa tässä jutussaan tuoreimpia tietoja koronaviruksen aerosolivälitteisestä leviämisestä. Tällä tarkoitetaan erittäin pieniä pisaroita. Ne voivat säilyä laboratorio-oloissa ilmassa jopa tunteja ja levitä otollisessa tilanteessa verrattain pitkälle.

Kaikkein riskialtteimpina ympäristöinä pidetään ahtaita ja huonosti ilmastoituja sisätiloja, joissa on paljon ihmisiä.

Yhdysvaltain Virginia Tech -yliopiston aerosoliasiantuntija, tohtori Linsey Marrin mukaan käsienpesu ja etäisyyden pitäminen eivät välttämättä riitä viruksen torjunnassa.

– Meidän täytyisi painottaa maskien käyttöä ja tuuletusta yhtä paljon kuin käsienpesua. Tietojemme perusteella ne ovat yhtä tärkeitä – ellei jopa tärkeämpiä, Marr toteaa.

Marr on yksi 239 tutkijasta, jotka julkaisivat hiljattain Clinical Infectious Diseaseslehdessä poikkeuksellisen vetoomuksen koronaviruksen ilmavälitteisen leviämisen tunnustamiseksi. Verkkouutiset kertoi kannanotosta maanantaina tässä.

Tutkijat muun muassa soimasivat Maailman terveysjärjestö WHO:ta siitä, ettei aerosolitartuntoja ole huomioitu tarpeeksi. Vetoomuksessa todettiin, että ilmavälitteisiin tartuntoihin olisi nyt aika puuttua.

WHO reagoi tutkijoiden huomioihin nopeasti ja myönsi, että koronaviruksen leviämisestä ilmassa on kertynyt todisteita. CNN:n mukaan WHO:n tartuntatautien estämisen tekninen johtaja, tohtori Benedetta Alleganzi kertoi tiistaina järjestön keskustelleen ja tehneen yhteistyötä monien vetoomuksen allekirjoittaneiden tutkijoiden kanssa. WHO:n odotetaan julkaisevan lähiviikkoina selvityksen viruksen leviämistavoista.

Aerosolitartuntojen on oletettu selittävän koronaviruksen niin kutsuttuja superlevittäjätapauksia ympäri maailmaa. Monissa niistä tartuntojen lähde ei ole välttämättä ollut kaikkien tartunnan saaneiden lähellä tai kosketellut samoja pintoja.

Saksan johtava koronavirusasiantuntija Christian Drosten totesi jo toukokuun lopussa, että koronaviruksen riskiä voitaisiin alentaa tilojen tuulettamisella.

Berliinin Charité -sairaalan virologian instituutin johtaja Drosten oli Linsey Marrin kanssa samoilla linjoilla siitä, että säännöllinen tuulettaminen voi olla jopa tärkeämpää kuin jatkuva desinfiointi ja käsien peseminen.

– Jossain vaiheessa saattaa olla tarpeen panna ohjeemme uusiksi perustuen uusiin tietoihin tartuntamekanismeista. Tässä on tunnustettava, että aerosolitartunnalla on tärkeä rooli, Christian Drosten sanoi.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt