X
SULJE MAINOS

Martti Ahtisaari: Suomen paikka on Natossa

Presidentti Martti Ahtisaaren mielestä Suomen pitää liittyä Natoon seuraavien hallituskausien aikana, mutta päätös ei saa perustua pelkästään Venäjän uhkaan.

– Minä toivoisin, että me kykenemme jossain vaiheessa tekemään sellaisen päätöksen ja toivoisin, että se tapahtuisi yhdessä Ruotsin kanssa. En näe mitään syytä, miksi ruotsalaisetkaan eivät tekisi myönteistä päätöstä, Martti Ahtisaari sanoo Nykypäivälle.

Hän on ollut Nato-jäsenyyden kannalla jo pitkään.

– Suomen olisi pitänyt olla jo aikaa sitten kaikissa niissä kansainvälisissä järjestöissä, joihin läntiset demokratiat kuuluvat. Se tarkoittaa myös Natoa. Kantani Nato-jäsenyydestä ei perustu Venäjän sotilaalliseen uhkaan, jota ei ole, Ahtisaari sanoo.

Hänen mukaansa Nato-jäsenyys hyödyttäisi Suomea, joka kamppailee pahasti velkaantuneen julkisen talouden kanssa. Muiden valtioiden luottamus Suomea kohtaan lisääntyisi.

– Jäsenyys saattaisi lisätä jossain määrin investointeja Suomeen. Ei jäsenyys ainakaan mitään haittaisi.

Eskalaatio Ukrainassa estettävä

Ahtisaaren mielestä EU eivätkä sen ulkopuoliset länsimaat ole provosoineet Venäjää Ukrainan ja Krimin tilanteessa. Hänen mukaansa väitteet länsimaiden ja Naton uhasta Venäjää kohtaan eivät pidä paikkaansa. Venäjä on sen sijaan toiminut kansainvälisen oikeuden vastaisesti.

Ahtisaari katsoo, että seuraavana askeleen pitää olla dialogi monenkeskisissä neuvotteluissa. Ukrainan kriisin ratkomiseksi valmistellaan kansainvälistä hätäkokousta, johon osallistuisivat EU-edustajien lisäksi Yhdysvaltain, Venäjän ja Ukrainan ulkoministerit.

– Tämä on hyvä merkki. Eskalaatio Krimillä pitäisi pystyä estämään. Toivottavasti tapahtunut voidaan rajata siihen. Nyt pitää laittaa jäitä hattuun ja katsoa, että tilanne ei riistäydy käsistä.

Hän uskoo, että lännen jo asettamat pakotteet Venäjälle vaikuttavat Venäjän toimintaan hillitsevällä tavalla.

– Venäjänkin pitää katsoa, että ei mennä ojasta allikkoon, Martti Ahtisaari sanoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt