X
SULJE MAINOS
Digi- ja väestötietovirasto Helsingissä. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Viraston asiakirjat viipyvät, kaupat vaikeutuneet

Digi- ja väestöviraston käsittelyajat ovat keskimäärin yli 1,5 kuukautta ja monin paikoin yli kolme kuukautta.

Väestörekisterin toiminnot siirtyivät vuoden 2020 alussa Digi- ja väestövirastolle (DVV). Muutos on hidastanut huomattavasti kansalaisten asiakirjojen saantia, toteaa kokoomuksen kansanedustaja Marko Kilpi.

– Tämä on koskettanut erityisesti kuolinpesiä, joiden tulee hankkia virkatodistuksia ja sukuselvityksiä sekä edunvalvonnan päätösten vahvistuksia, Marko Kilpi sanoo tiedotteessa.

Digi- ja väestövirasto lupaa nettisivuillaan käsittelyajoiksi perunkirjan osakastietojen vahvistuksen kuudessa viikossa ja sukuselvitykset neljässä viikossa. Suomen Kiinteistövälittäjät ry:n tekemän markkinakyselyn perusteella käsittelyajat ovat keskimäärin yli 1,5 kuukautta ja monin paikoin jopa yli kolme kuukautta.

– Täytyy muistaa, että sukuselvityksiä tarvitaan perukirjoihin, jotka tulee toimittaa verottajalle kolmen kuukauden kuluessa kuolemasta. Esimerkiksi asuntoa ei voi myöskään laittaa myyntiin eikä tehdä asuntokauppaa ennen kuin perukirja on saatavilla, jotta omistukset ja osalliset selviävät, Kilpi sanoo.

– Tämä on vaikuttanut monien kauppojen kaatumiseen myös siltä osin, että asuntokaupassa on usein pitkiäkin ketjuja ostajien ja myyjien myydessä ja ostaessa omiaan.

Myös edunvalvonnan päätökset vahvistetaan Digi- ja väestövirastossa, ja esimerkiksi alaikäisen tai muuten holhouksessa olevan omaisuuden päätöksistä tarvitaan aina ennen kauppaa päätös, jotta kauppa voidaan tehdä loppuun. Nämä viiveet ovat osuneet jopa 25 prosenttiin asuntokaupasta.

– Joillekin kiinteistövälittäjille on annettu virastosta erikoisia neuvoja tehdä kaupat loppuun ilman näitä lupia, jolloin jos jostain syystä lupaa ei tule, se johtaa vakaviin kaupan purkuseurauksiin ja massiivisiin taloudellisiin riskeihin ja tappioihin osapuolille, Kilpi sanoo.

– Voidaan hyvin todeta, että Digi- ja väestöviraston startti ei ole onnistunut. Nyt tulee saada nopeasti käsittelyajat lupausten mukaisiksi, että kansalaiset eivät joudu kohtuuttomasti kärsimään viivytyksistä.

Kansanedustaja Marko Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.

 

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt