X
SULJE MAINOS
Marko Kilpi. LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO

Marko Kilpi poliiseista: Hallituksen puheet ja teot eivät kohtaa

Hallitusohjelmaan on kirjattu, että tavoitteena on poliisien määrän nostaminen 7500:ään.

– Tätä ei ole kuitenkaan huomioitu julkisen talouden suunnitelman kehyspäätöksessä. Sisäministeriön kansliapäällikkö Kirsi Pimiä onkin todennut, että kehyspäätös ei tue tätä kasvuajattelua, sanoo poliisitaustainen kansanedustaja Marko Kilpi (kok.).

Kilpi huomauttaa, että samaan aikaan meillä koulutetaan uusia poliiseja hallitusohjelman tavoitteen mukaisesti, eli tällä hetkellä heitä koulutetaan suoraan työttömyyskortistoon.

– Nyt on ajauduttu tilanteeseen, jossa poliisin pitää suunnitella ja valmistautua huonoimpiin vaihtoehtoihin. Poliisi joutuu etsimään säästöjä laajalla rintamalla, mutta yleisestikin on tiedossa, että poliisissa ei pystytä juurikaan säästämään muusta kuin henkilöstömenoista, Kilpi toteaa.

Tämä tarkoittaisi hänen mukaansa noin 450 henkilötyövuoden vähennyksiä.

– Jo nyt määräaikaisia työsopimuksia ei enää jatketa poliisilaitoksilla. Tämä ei kuitenkaan riitä säästötavoitteiden suhteen, vaan jouduttaisiin turvautumaan myös irtisanomisiin. Se olisi varsin historiallinenkin tilanne poliisissa, Kilpi toteaa.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) on todennut eduskunnan täysistunnossakin, että nykyresurssit eivät edes näillä kehyksillä tulisi riittämään.

- Samaan aikaan todistellaan, että vielä ei ole leikkauslistojen aika, mutta poliisiin kohdalla se on jo nyt todellisuutta. Onko niin, että turvallisuuden suhteen hallitusohjelmasta ei tarvitse pitää kiinni, mutta monesta muusta asiasta on pidettävä kiinni viimeiseen saakka, Kilpi kysyy.

– Vaikka leikkauslistojen aika ei ole, poliisin suhteen ne on jo käytössä, hän jatkaa.

Kilpi jätti asiasta kirjallisen kysymyksen eduskunnan puhemiehelle.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt