Verkkouutiset

 Todistaminen on kansalaisvelvollisuus, josta ei voi kieltäytyä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Marko Kilpi on huolissaan todistajien uhkailusta

Rikosilmoitukset oikeudenkäytössä kuultavana olevan uhkaamisesta ovat lisääntyneet puolella.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Poliisitaustainen kansanedustaja Marko Kilpi (kok.) on jättänyt eduskunnan puhemiehelle kirjallisen kysymyksen oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta eli todistajan uhkaamisesta.

Todistajalla on positiivinen totuusvelvollisuus. Tämä tarkoittaa, että hänen on oma-aloitteisesti ja totuudenmukaisesti kerrottava kaikki, mitä hän tutkittavasta asiasta tietää. Todistaminen on kansalaisvelvollisuus, josta ei voi kieltäytyä.

– Kohdistamalla todistajaan väkivaltaa tai sen uhkaa, ei loukata ainoastaan kyseistä henkilöä, vaan samalla vaarannetaan lainkäytön toimivuutta ja luotettavuutta, Kilpi sanoo.

Viimeisen 15 vuoden aikana rikosilmoitukset oikeudenkäytössä kuultavana olevan uhkaamisesta ovat kasvaneet puolella, kun rikosilmoituksia tehtiin vuonna 2004 81 kappaletta, vuonna 2020 luku oli jo 165.

– Läheskään aina uhkaamisessa ei ole kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta, vaan sitä tapahtuu hyvin monenlaisissa rikosasioissa aina liikennerikkomuksista omaisuusrikoksiin, sekä perheväkivallasta huumausainerikoksiin. Eli hyvin usein kyse on aivan tavallisista tapauksista, eikä järjestäytyneestä rikollisuudesta, Kilpi toteaa.

Hän muistuttaa, että oikeudenkäyttö on yksi valtiovallan tärkeistä tehtävistä ja sillä turvataan kansalaisten oikeussuoja.

- Meidän tulee pystyä yhteiskuntana paremmin suojelemaan todistajia, turvaamaan ja varmistamaan oikeuden toteutuminen, Kilpi toteaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)