Verkkouutiset

Kansanedustajan mukaan hallitus on tehnyt arvovalinnan, joka jättää syvät arvet kulttuurialalle. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Marko Kilpi: Kulttuurialaa kuritti ensin korona ja sitten hallitus

Hallitus leikkaa taiteelta ensi vuonna 17,5 miljoonaa ja sitä seuraavana vuonna noin 23 miljoonaa euroa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Marko Kilven (kok.) mukaan kulttuuriala on ollut koronavuoden suurimpia kärsijöitä, koska töitä ei ole voinut rajoitusten takia tehdä, minkä lisäksi tuet ovat olleet alimitoitettuja ja usein väärin kohdennettuja.

– Ettei tässä olisi kylliksi kestettävää kulttuurialalla, samaan aikaan hallitus leikkaa kulttuuribudjettia tulevia vuosina kymmenillä miljoonilla euroilla, Marko Kilpi toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa kulttuuri ja taide muistetaan kyllä juhlapuheissa, mutta käytäntö osoittaa aivan muuta. Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on ilmoittanut leikkaavansa ensi vuonna taiteelta 17,5 miljoonaa ja seuraavana vuonna noin 23 miljoonaa euroa.

– Hallitus on tehnyt arvovalinnan, joka jättää syvät arvet kulttuurialalle. Samalla hallitus toimii oman ohjelmansa vastaisesti, Kilpi sanoo.

Hallitusohjelmassa todetaan, että elävä kulttuuri muodostaa sivistysyhteiskunnan itseisarvoisen perustan sekä vahvistaa demokratiaa ja sananvapautta. Taiteen, kulttuurin ja luovien alojen tuotanto- ja palvelusektorit ovat työvoimavaltaisia ja ne kasvavat edelleen.

Tavoitteena on, että pitkällä aikavälillä pyritään kasvattamaan kulttuurin ja taiteen määrärahojen osuutta valtion budjetissa asteittain yhteen prosenttiin sekä nostetaan taiteilija-apurahojen tasoa.

– Jos hallituksella on tavoitteena kasvattaa kulttuuribudjetti yhteen prosenttiin valtion budjetissa, niin sekään ei ole realismia, koska valtion kulttuuribudjettia joudutaan leikkaamaan tulevina vuosina 35 miljoonalla eurolla, ja kyse on pysyvistä leikkauksista, Marko Kilpi toteaa.

Kansanedustajan mukaan kulttuurirahoituksen pitää tulevaisuudessa kokonaisuudessaan tulla valtion budjetista eikä Veikkauksen rahapelitoiminnan tuotoista.

– Taide on sivistysvaltion peruskivi, joka opettaa meitä ymmärtämään maailmaa, erilaisuutta ja elämää. Ilman taidetta maailma olisi mustavalkoinen ja yksiulotteinen, Kilpi sanoo.

Marko Kilpi on jättänyt hallitukselle aiheesta kirjallisen kysymyksen, jonka ovat allekirjoittaneet myös kokoomuksen kansanedustajat Saara-Sofia Sirèn, Pauli Kiuru, Pia Kauma, Jukka Kopra, Kalle Jokinen, Anne-Mari Virolainen, Wille Rydman, Sofia Vikman, Ilkka Kanerva, Sari Sarkomaa, Sinuhe Wallinheimo, Sari Multala ja Ville Kaunisto.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)