Suomi luopui humanitäärisen suojelun periaatteesta 2015 turvapaikkakriisin jälkeen. LEHTIKUVA / PANU POHJOLA

”Maria Ohisalon haluama suojelu johtaisi hallitsemattomaan”

Kokoomusjohtaja Petteri Orpon mukaan Suomi ei voi ylläpitää erityisiä vetotekijöitä.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän kesäkokouksessa puhuneen Petteri Orpon mukaan koko Euroopalla pitää olla rajat, ”samanlainen raja kuin on Suomen vastuulla oleva ulkoraja Euroopan unionista eli Suomen ja Venäjän raja”. Myös turvapaikkaprosessien ja sääntöjen tulee olla yhtäläiset koko Euroopassa.

– Sisäministeri (ja vihreiden puheenjohtaja Maria) Ohisalo tuntui kaipaavan humanitääristä suojelua takaisin meidän turvapaikkakriteereihimme. Haluan vain muistuttaa taustoista. Meillä oli ennen 2015 kriisiä humanitäärinen suojelu yhtenä osana järjestelmämme. Se oli selkeä vetotekijä. Se oli tekijä, joka houkutti hakeutumaan erityisesti Suomeen, Petteri Orpo huomautti.

– Koska meillä ei ole yhtenäistä eurooppalaista järjestelmää, meillä ei voi olla (Suomessa) vetotekijöitä, vaikka olisimme kuinka humaaneja tai huolestuneita. Ei voi olla – koska se johtaa hallitsemattomaan tilanteeseen. Siksi se esityksestäni silloin poistettiin lainsäädännöstä ja eduskunta sen hyväksyi. Minusta sitä ei voi palauttaa.

Orpo toimi sisäministerinä 2015-16 maahantulokriisin aikaan.

– Jälleen kerran: hallituksen huomion pitää olla eurooppalaisen ratkaisun edistämisessä, kestävän turvapaikkajärjestelmän luomisessa, jossa Euroopalla on rajat ja selkeä järjestelmä, tehokas palautuspolitiikka niille jotka eivät turvaa tarvitse. Tämä pitää luoda Euroopan unionissa, Orpo totesi.

Kokoomusjohtajan mukaan tämän johtaessa siihen, ettei turvapaikanhakua ole niin paljon, tulee samaan aikaan olla laillisia tarvittavan työperäisen maahanmuuton reittejä.

Kotouttaminen on Petteri Orpon mukaan ”aivan kaikki kaikessa”.

– Jos emme kotouttamisessa onnistu, syntyy turvallisuusuhka. Nuori mies ilman tulevaisuusnäkymää on turvallisuusongelmaa. Jos taustalla on maahanmuutto, ongelmat moninkertaistuvat vieraassa yhteiskunnassa. Kotouttamisessa ei ole onnistuttu riittävällä tavalla.

– Kotouttaminen edellyttää sitä, että kotoutuu suomalaiseen yhteiskuntaan. Noudattaa Suomen lakeja ja tapoja, kunnioittaa tasa-arvoista yhteiskuntaa, tyttöjen ja naisten tasavertaisia oikeuksia. Kunniaväkivalta ei kuulu Suomeen.

LUE MYÖS:
Petteri Orpo Antti Rinteen puheelle työllisyystoimista: Ei näin

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt