Sisäministeri Maria Ohisalo. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Maria Ohisalo Ylelle: Avainministerit pikaisesti koolle

Sisäministerin mukaan psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurto on otettava erittäin vakavasti.

Viranomaistahot ruuhkautuivat eilen illalla psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron takia. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoo Ylelle, että hallituksen avainministerit kutsutaan pikaisesti koolle asioiden selvittämiseksi ja jatkotoimien suunnittelemiseksi.

Sisäministeri kertoo olleensa jo yhteydessä muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön suuntaan.

– Avainministerit tullaan kutsumaan koolle ja keskustelua on jo hieman ehditty käydäkin, Ohisalo kertoo Ylelle.

Tekijät on Ohisalon mukaan tärkeä saada nopeasti kiinni kiristysvyyhdin pysäyttämiseksi. Vastaamon tietomurron uhreille on lähetetty kiristyssähköposteja, joissa heiltä on pyydetty rahaa.

– Avainministerien kanssa on keskusteltu, mutta pitää vielä käydä läpi nämä konkreettiset kehittämistoimet, joita ilman muuta tarvitaan.

Asioiden selvittämiseksi tarvitaan sisäministerin mukaan keskustelua yli eri hallinnonalojen. Hän sanoo, että kyberturvallisuutta koskeva uhka koettelee paitsi suomalaista yhteiskuntaa myös kansainvälisesti.

– Ensinnäkin tämä ei ole ensimmäinen kerta ja se, mikä on varmaa, niin tämä ei myöskään ole viimeinen kerta. Kyseessä on erittäin vakava tietomurto.

Kriisiapua on Ohisalon mukaan järjestettävä nyt kaikin mahdollisin keinoin. Sisäministeri korostaa, että Suomessa pitää olla enemmän keinoja puuttua vastaavaan uhkaan.

Poliisi on ohjeistanut ohjeistanut uhreja tekemään rikosilmoituksen. Poliisin mukaan kiristyssähköpostien vaatimuksiin ei saa suostua.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt