Maria Ohisalo. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Maria Ohisalo Ylellä: Maahanmuuton ongelmia ei hyssytellä Suomessa

Sisäministerin mukaan kotouttamisessa on parannettavaa, mutta nuoria pitää kohdella yksilöinä.

Sisäministeri Maria Ohisalo tyrmää väitteet, että Suomessa ei saisi keskustella maahanmuuton lieveilmiöistä. Tällä viikolla keskustelua on käyty Helsinkiin mahdollisesti pesiytyneestä jengiytymisestä.

– En pidä lainkaan siitä keskustelusta, että tässä asiassa hyssyteltäisiin maahanmuutosta, hän sanoi Yle TV1:n Ykkösaamussa.

Sisäministeri myöntää, että on olemassa haasteita kielen oppimisessa ja ehkäpä kotoutumisessa yleensäkin.

– On puututtava juurisyihin, ministeri huomauttaa ja viittaa muun muassa eriarvoistumiseen, jonka näkee vakavimmaksi haasteeksi turvallisuusympäristössä.

Ohisalon mukaan ongelma on toisaalta sekin, että maahanmuuttajiin kohdistuu rasismia, epäluuloa pelkän ihonvärin takia. Ministerin mukaan Helsingin nuorisorikollisissa on mukana kantasuomalaisia, ulkomaalaisia ja suomalaisia, joilla on ulkomaalaistausta.

Hän huomauttaa, että joidenkin ihmisryhmien sulkeminen rajojen ulkopuolelle on mahdotonta kansainvälisen oikeudenkin näkökulmasta. Minisrerin mukaan perussuomalaiset ovat asiaa esittäneet tai ainakin tähän suuntaan vihjanneet.

– Nuoria pitää kohdella yksityishenkilöinä, ministeri sanoo.

Ohisalon mukaan korona on lisännyt nuorten pahoinvointia, kun kohtaamiset aikuisten kanssa ovat vähentyneet. Hänen mukaansa hallitus lisää poliisien läsnäoloa ja panostaa lastensuojeluun.

Hän myös esittää pohdittavaksi, pitäisikö Tulli siirtää valtiovarainministeriöstä sisäministeriön alaisuuteen. Vaikka matkustelu on koronan aikana vähentynyt, tavara liikkuu kuitenkin entistäkin liukkaammin ja sen mukana myös huumeet.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt