Verkkouutiset

Maria Ohisalo Ylellä: Poliiseiksi rekrytoitava eri etnisistä taustoista tulevia

Sisäministerin mukaan poliisissa esiintyy Suomessakin etnistä profilointia.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo pitää tärkeänä, että Suomessa poliisikoulutukseen rekrytoidaan eri etnisistä taustoista tulevia. Maria Ohisalo kertoi asiasta rasismia koskeneessa Yle Radio ykkösaamun haastattelussa perjantaina.

Maria Ohisalolta kysyttiin haastattelussa, miten pitäisi toimia, että yhteiskunta voisi puolustautua rasismia vastaan?

– Politiikan tehtävä on se, että siinä olisi edustettuna hyvin laajalti erilaisista taustoista, elämäntilanteista ja etnisistä taustoista tulevia ihmisiä. Me voimme kukin kannustaa ihmisiä siihen, että yhteisiä päätöksiä on tekemässä eri ihmisiä, Maria Ohisalo totesi Ylellä.

– Toisaalta sisäministeriön ja hallituksen näkökulmasta meillä on tietysti kirjattu yhteinen tavoite, että eri etnisistä taustoista tulevia pyritään rekrytoimaan lisää poliisikoulutukseen. Esimerkkinä nyt tästä poliisi, joka paljon on maailmanlaajuisesti puhuttanut, että poliisi todella turvaisi meidän jokaisen perus- ja ihmisoikeuksia arjessa ja olisi ihan jokaista varten, hän sanoi.

– Ja poliisi myös näyttäisi siltä, miltä ympäröivä yhteiskunta näyttää. Ylipäätään kaikki meidän viranomaiset näyttäisivät siltä, miltä yhteiskunta näyttää. Tässä on tekemistä kyllä varmasti jokaisella, joka rekrytointeja tekee.

Ohisalon mukaan Suomessakin poliisissa tavataan etnistä profilointia, jossa ihmisiä esimerkiksi pysäytellään kadulla pelkän ihonvärin perusteella.

– Ilmiö ei suinkaan ole meiltä pois. Kyllä se täytyy meidän tunnistaa ja siihen täytyy puuttua. Siitä täytyy keskustella avoimesti. Olen käynyt keskustelua asiasta poliisin sisällä ja kyllä nyt kun tämä maailmanlaajuinen keskustelu on myös vahvana, niin totta kai meidän täytyy osoittaa, että suomalaisiin viranomaisiin ja poliisin voi luottaa, Ohisalo sanoi.

– Vaikka yleisellä tasolla luottamus on korkea, se ei kaikissa vähemmistöissä ja väestöryhmissä sitä ole.

Vähemmistöryhmien kanssa rakennettava luottamusta

Sisäministeri kertoo pitävänsä tärkeänä viime päivinä käytyä keskustelua rasismista. Hänen mukaansa hallitus tekee toimia, joilla vähemmistöjen luottamusta poliisiin voi vahvistaa.

– On hienoa, että tästä on viime päivinä lähtenyt nousemaan niitä viestejä, että sivistyneeseen valtioon ja oikeusvaltioon ei rasismi kuulu. Rasismi on todellakin sisäisen turvallisuuden uhka muun muassa siitä näkökulmasta, että se on hajottava ja jakava voima. Se vähentää luottamusta viranomaisiin, instituutioihin ja ehkä muihin ihmisiin. Ylipäätään jakaa yhteiskuntaa, Ohisalo totesi.

– Toisaalta voidaan ajatella myös siitä näkökulmasta, että vaikkapa jopa terroristijärjestö ISISin keskeinen narratiivi on tällainen, että muslimi ei voisi koskaan elää oikeana muslimina länsimaissa -että he olisivat aina ikään kuin toisen luokan kansalaisia. Tällöin jokainen rasistinen teko heitä kohtaan vahvistaa tätä narratiivia ja toisaalta osoittaa rasismia kokeneelle henkilölle, että tämä väite on tosi ja tämä terroristijärjestö on oikeassa. Ja että he tekevät jotain oikein. Tätä kannattaa todellakin tarkastella hyvin laajasta näkökulmasta.

Hänen mukaansa hallitus pyrkii myös lisäämään poliisien määrää, ”jolla voisi ajatella olevan se vaikutus, että poliisia voisi kohdata myös muissa tilanteissa kuin siellä, kun tilanteet ovat kriisiytyneet jopa rikoksiksi asti”.

– Poliisin ennaltaehkäisevässä työssä pyritään kohtaamaan ihmisiä arjessa, käymään keskustelua ja rakentamaan luottamusta vähemmistöryhmien kanssa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)