Verkkouutiset

Maria Ohisalo pakolaiskriisin uhasta: Pitäisikö ihmisten antaa hukkua?

Sisäministerin mukaan 'emme voi jättää Kyprosta ja Kreikkaa yksin paineen kanssa'.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Eduskunnan kyselytunnilla kokoomuksen Ilkka Kanerva siteerasi pakolaisjärjestö UNHCRia, jonka mukaan Syyrian tilanne on aikamme suurin humanitäärinen katastrofi ja pakolaiskriisi, jota riskiä Turkin sotilaallisen voiman käyttö dramaattisesti pahentaa. Turkin johtaja on puhunut ovien avaamisesta ja 3,6 miljoonan pakolaisen lähettämisestä Eurooppaan.

– On pyrittävä estämään kriisin muuttuminen katastrofiksi, Ilkka Kanerva vaati.

Ilkka Kanerva kysyi, millä keinoin Suomi EU:n puheenjohtajamaana pyrkii vaikuttamaan Turkin Recep Tayyip Erdoganiin estääkseen katastrofin leviämisen ”historiallisen suuren ja hallitsemattoman pakolaistilanteen ja humanitäärisen kriisin puhkeamiseksi, ja ryöpsähtämään koko Euroopan alueelle historiallisella tavalla”.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) vastasi Suomen ja EU:n reagoineen Syyrian uutisiin välittömästi tuomitsemalla väkivallan ja sotatoimien laajentumisen.

– Tällä hetkellä teemme työtä niin EU:n puitteissa – ulkoministerit tapaavat maanantaina – totta kai myös YK:n turvaneuvostolla on tänään tapaaminen, Pekka Haavisto sanoi.

Ilkka Kanerva sanoi riskin olevan vakava.

– Vuosikymmenen puolivälissä ollut pakolaiskriisi ei saa toistua, Kanerva totesi.

– Yhteinen turvapaikkajärjestelmä olisi luonnollisesti pätevin lääke tähän kysymykseen lähestymiseksi, mutta sellaista ei toistaiseksi ole saatu valitettavasti aikaan.

”Ei voi toimia yksin”

Ilkka Kanerva kysyi sisäministeri Maria Ohisalolta (vihr.), ettei kai Erdoganille ”ja kaiken maailman salakuljettajille” annettu Maltan kokouksessa ymmärtää, että voidaan edetä mekanismiin, jossa taakanjako toteutettaisiin ilman vakavaa turvapaikkatarpeen arviointia.

Ilkka Kanerva. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

– Jos näin meneteltäisiin, viesti olisi Euroopalle kohtalokas, Kanerva varoitti.

Maria Ohisalo vastasi, että ”Suomi edistää yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja yhteisten ratkaisujen löytymistä”. Hänen mukaansa yhteistä ratkaisua on ollut vaikea löytää.

– Tässä nyt neljä jäsenvaltiota Maltalla pääsivät yhteisymmärrykseen keskisen Välimeren reitin tilanteesta. Nyt puhumme kuitenkin siitä, että nyt jo Kreikassa ja Kyproksella näemme Turkin toimet siinä, miten heidän pakolais- ja turvapaikanhakijatilanne on kehittynyt, Maria Ohisalo totesi.

Ohisalon mukaan keskisen Välimeren reitti alkaakin tuntua aika pieneltä siihen nähden, mitä idässä tapahtuu.

– On tunnistettava se, että yksikään jäsenvaltio tässä ei voi toimia yksin.

– Tämän takia tarvitsemme eurooppalaista solidaarisuutta, sitä Suomi puheenjohtajamaana jäsenvaltioiden välille hakee, Maria Ohisalo sanoi.

Salista huudettiin ”miksette vastaa?”.

Annettiinko signaali?

Kokoomuksen Kai Mykkänen kysyi, tarkoittaako sisäministeri Maria Ohisalo sanomalla ”solidaarisuutta tarvitaan”, että Suomen hallitus olisi kätilöimässä ratkaisua, jossa jaetaan turvapaikanhakijoita ympäri Eurooppaa.

– Onko tämä todella Suomen linja, että haluamme edistää ratkaisuja, joilla annetaan signaali Erdoganille ja salakuljettajille, että kyllä me jaamme heidät eteenpäin jos päästätte heidät tulemaan, Kai Mykkänen kysyi.

Maria Ohisalo vastasi näin:

– Kyse on siitä, että kukaan ei saa Välimereen hukkua. Kyse on ihmisoikeuksista. Pitääkö teidän mielestä Välimereen hukuttaa ihmisiä? Voin esittää kysymyksen teille, Maria Ohisalo sanoi kokoomuksen suuntaan.

– Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella tarkoituksena on etsiä luottamusta jäsenvaltioiden välille, edistää koko turvapaikkaprosessia mutta yhtä aikaa miettiä myös väliaikaisia mekanismeja. Niitä täytyy potentiaalisesti miettiä myös eri reiteille, jos tilanteet eskaloituvat. Emme voi jättää Kyprosta ja Kreikkaa yksin paineen kanssa.

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan on aivan selvää ettei ketään tule jättää mereen hukkumaan, mutta ”eihän tässä ole nyt kyse siitä”. Orpo sanoi olevan kyse siitä, että Euroopan pitää pystyä saamaan aikaan nopeasti ”koska nyt alkaa olla kiire”.

– Me näemme edessämme potentiaalisesti valtavan pakolaiskriisin ainekset. Vuoden 2015 tapahtumat pääsevät toistumaan, jos meillä ei ole tehokasta kunnon rajavalvontaa, nopeaa tehokasta tutkintaa turvapaikan tarvitsijoille ja tehokasta palautuspolitiikkaa. Tämä kaikki tarvitaan – sitä ei ollut 2015, siksi Euroopan läpi käveltiin hakemaan turvaa, Petteri Orpo sanoi.

Sisäministeri Ohisalo kommentoi vastauksessaan, että Euroopan rajavalvontavirasto Frontex on suhteellisesti ”eräs parhaiten resurssoiduista virastoista”.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)