Maria Ohisalo. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Maria Ohisalo: Näin puhe maahanmuutosta muuttuu vihapuheeksi

Sisäministerin mukaan julkisessa keskustelussa luodaan uhkakuvia.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) ottaa sisäministeriön sivuilla julkaistussa blogissaan kantaa kysymykseen siitä, mikä on rakentavaa maahanmuuttokeskustelua.

– Lupakäytäntöjä koskevassa keskustelussa ja laajemmin maahanmuuttoon liittyvässä julkisessa keskustelussa luodaan tietoisesti mielikuvia, jotka maalataan uhkakuvina, Ohisalo kirjoittaa.

Hän toteaa, että kritiikki kuuluu sananvapauteen ja ”esimerkiksi maahanmuuton taloudellisista vaikutuksista, poliittisesta päätöksenteosta tai viranomaisten toiminnasta voi siis keskustella hyvinkin kärkevästi”.

–  Sananvapauteen kuuluu silti myös vastuu. Maahanmuuttoa koskeva puhe muuttuu vihapuheeksi, kun se kohdistuu yksilöihin tai tiettyihin ryhmiin halventavalla tavalla, Maria Ohisalo sanoo.

Moniäänistä keskustelua Ohisalo luonnehtii demokratian ytimeksi. Oma mielipide tulisi ministerin mukaan kuitenkin pystyä esittämään asiallisesti.

– Poliisiammattikorkeakoulun juuri julkaiseman viharikosraportin mukaan sanallisten loukkausten, uhkausten ja häirinnän määrä on kasvussa. Poliitikkojen on osaltaan huolehdittava siitä, ettei yhteiskunnallista keskustelua käydä ihmisiä tai ihmisryhmiä solvaamalla.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt