X
SULJE MAINOS
Maria Ohisalo. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Maria Ohisalo: Kaikki velka ei ole samanlaista

Vihreiden puheenjohtaja haluaa kustannustehokkaita ilmastotoimia.

Sisäministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalon mukaan kaikki velka ei ole samanlaista, sillä ilmasto- ja ympäristövelka asettavat jo itse olemassaolon kyseenalaiseksi. Ohisalo kommentoi Twitterissä sunnuntaina Talouselämän pääkirjoitusta, jossa tuodaan esille huoli Suomen velkaantumisesta.

Vaikka esimerkiksi ilmasto- ja tulevaisuusinvestoinnit ovat kannatettavia, ei tarkoitus pyhitä keinoja, pääkirjoituksessa kirjoitetaan. Maksajan näkökulmasta kaikki on samanlaista velkaa, lehti arvioi.

Talouselämä viittaa pääministeri Sanna Marinin (sd.) esittämään ja Ohisalon kannattamaan budjetin kehysmenettelyn uudistamiseen. Pääministeri on ehdottanut tulevaisuuteen suuntaavien investointien  jättämistä kehysmenettelyn ulkopuolelle.

Sekä kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo että valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) ovat arvioineet idean johtavan toteutuessaan velkaantumisen kasvuun.

Maria Ohisalo on kuitenkin Talouselämän pääkirjoituksen kanssa eri mieltä.

– Kaksi kommenttia jutusta: 1. ”Maksajan näkökulmasta kaikki on samanlaista velkaa, mistä myös tulevien sukupolvien on selviydyttävä”, ministeri siteeraa kirjoitusta.

– Olen tästä eri mieltä. Kaikki velka ei todellakaan ole samanlaista velkaa. Ilmasto-ja ympäristövelka riskeeraavat olemassaolon mahdollisuudet, Ohisalo kirjoittaa.

Ohisalo toteaa kuitenkin olevansa pääkirjoituksen kanssa samaa mieltä siitä, että saastuttavien yritysten tukia olisi karsittava.

– Ilmastotoimia voidaan ja pitäisi tehdä kustannustehokkaasti. Karsia tai verottaa enemmän sitä mikä saastuttaa ja samalla esim. verottaa vähemmän työtä ja yrittämistä. Jotta voisimme tehdä siirtymän irti fossiilisista mahdollisimman reilusti, pienituloisille oltava helpotuksia, Ohisalo päättää ketjunsa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt