Marco Rubio: USA ei voi olla Ruotsi

Republikaanien ehdokaskisan kärkinimiin kuuluva senaattori sanoo nyt, että ”kukaan ei osannut ennakoida tällaista vaalia”.

Verkkouutiset seurasi USA:n Virginian Purcellvillessa republikaanien Marco Rubion supertiistain kampanjan viime metrejä.

Vaalitilaisuudessaan Rubio jatkoi tölvimisiä, jotka ovat hänen peruspuheensa viime metrien uutuus. Rubio on alkanut vastata Donald Trumpin verbaalisiin päällekäynteihin. Purcellvillessa Rubio kertoi, miksi.

– Emme voi nimittää jotakuta (ehdokkaaksi) joka häviää vaalit. Ja siksi viime torstaina väittelyssä päätin, että oli aika ottaa pois naamio mieheltä, joka… (aplodit keskeyttävät), Marco Rubio aloitti puheensa.

– Valitettavasti tämä on ollut aivan erilainen vaalivuosi. Asiat ovat menneet tavalla jota kukaan ei osannut ennakoida. Sen tuloksena tänään republikaaninen puolue ja konservatiivinen liike, Lincolnin ja Reaganin puolue, on lähellä mahdollisesti nimittää huijarin (con artist) presidenttiehdokkaaksemme.

Putinin fani

Rubio mainitsi Trump Universityn, joka oli Donald Trumpin johtama kurssi bisneksen opiskelijoille. Rubion mukaan osanottajat eivät saaneet mitään, paitsi merkityksettömän diplomin ja kuvan pahvi-Trumpin vierellä.

– Se mitä hän teki heille, hän tekee äänestäjille nyt. Ihmiset ovat pelokkaita ja vihaisia, ja hän menee heidän luokseen ja sanoo ’valitkaa minut, olen voimakas laitonta siirtolaisuutta vastaan’. Mutta hän ei sano että hän palkkaa laittomia siirtolaisia projekteihinsa.

Rubio sanoi Trumpin olevan myös iso Vladimir Putinin fani ja sadan miljoonan dollarin perijä.

– Kaverit, nämä eivät ole henkilökohtaisia hyökkäyksiä. Nämä ovat faktoja ihmisestä joka pyytää ääntämme ja luottamustamme.

– Donald Trump ei ole mitään muuta kuin ensimmäisen luokan huijari, joka yrittää tehdä kaikkien aikojen huijauksen, Rubio totesi yleisön aplodeeratessa.

Ku Klux Klan ja Trump

Rubio nosti esiin Trumpin CNN:llä sanoman, ettei hän tiedä kuka Ku Klux Klan -johtaja David Duke on. Rubion mukaan Trump tietää sen täsmälleen.

– Tämä on vakavaa. Media tulee repimään hänet kappaleiksi. Ja vaikka eivät repisikään, he silti voittavat, koska he ovat saaneet republikaanin joka on niiden asioiden puolesta joiden puolesta demokraatit ovat.

Demokraattien Bernie Sandersia ja Hillary Clintonia arvostellessaan Marco Rubiolle kävi moka.

– Bernie Sanders on rasis… ei, ei ole rasisti. Hän on sosialisti. Pyydän anteeksi. Ajattelin yhä David Dukea, Marco Rubio totesi.

– Hän on vakaumuksellinen sosialisti. Amerikkalaisessa politiikassa oli niin, että jos sinua sanottiin sosialistiksi, sinä kielsit sen. Bernie Sanders laittaa sen mainoksiinsa!

– Hän on sosialisti. Me emme voi olla Ruotsi tai Norja – pidän noista maista, mutta jos haluaa asua sosialistisessa maassa, pitää muuttaa sellaiseen! Me haluamme olla Amerikka!

Tyhjä puku

Puheen aikana yleisön takaosasta nousi esiin kaksi protestoija. Toinen nosti huutaen esiin henkarissa roikkuneen puvun takin ja toinen plakaatin, jossa luki Marco Rubio – tyhjä puku.

– Siellä takanahan näyttää olevan hauskaa! Trump Universityn paras oppilas!, Marco Rubio nauratti yleisöä.

– ”Marco Rubio, tyhjä puku”… Ei minun pukuni ole tehty Kiinassa. Se ei ole Trumpin puku.

Mielenosoittajat poistettiin. Sitä ennen heiltä revittiin pois plakaatti ja takki, jotka heitettiin kohti Rubion puhujalavaa.

– Maailma muuttuu vaarallisemmaksi paikaksi, niin ilmeisesti tämä tilaisuuskin, Rubio jatkoi tilanteen selvittämistä huumorilla.

JUHA-PEKKA TIKKA, PURCELLVILLE, VIRGINIA, USA

Kommentit