Turvekasa Pudasjärvellä 2009. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Märät hakekasat jäivät lumen alle – onneksi voimalat saivat turvetta

Kotimaisella turpeella korvattiin voimalaitoksissa talvella vaikeiden sääolosuhteiden takia kostunutta puupolttoainetta.

Viime talvena sää- ja keliolosuhteet aiheuttivat Bioenergia ry:n mukaan haasteita metsäpolttoaineiden saatavuudelle ja paikallisesti myös laadulle. Kotimaisen turpeen ansiosta voimalaitokset pystyivät kuitenkin välttämään kalliiden fossiilisten tuontipolttoaineiden lisäkäytön sähkön ja lämmön yhteistuotannossa.

– Viime syksynä varastoissamme oli hyvin turvetta, jolla pystyimme varmistamaan polttoainehuollon toimivuuden pitkän pakkasjakson aikana sekä parantamaan kostean puupolttoaineen laatua, kertoo Oulun Energian liiketoimintajohtaja Pertti Vanhala yhdistyksen tiedotteessa.

Seinäjoen Voiman hankintapäällikkö Timo Orava kertoo, että syksy ja alkutalvi olivat haastavia puuhuollolle, ja metsähakkeen raaka-ainekasat jäivät poikkeuksellisen märiksi.

– Metsähakkeen kosteus kävi ilmi vuoden vaihteen jälkeen talvikeleissä. Yllättävän kylmän lopputalven aikana polttoaineita tarvittiin paljon. Oli onni, että turvevarastoissa oli hyvälaatuista kuivaa energiaturvetta, minkä avulla pystyttiin joustavasti ja nopeasti lisäämään tuotantoa, Orava toteaa.

Kuopiossa puolestaan jo valmiiksi märät hakekasat peittyivät myöhemmin talvella suuren lumimäärän alle.

– Onneksi pystyimme lievittämään ongelmia hyvälaatuisella jyrsinturpeella, Kuopion Energian tuotantojohtaja Peter Seppälä kertoo.

Vapon turvetoimitusten määrä kasvoi koko ajan tammikuusta maaliskuulle. Maaliskuussa turvetarve oli jo yli 40 prosenttia enemmän kuin ennakkosopimuksissa oli tilattu. Tammi-maaliskuussa Vapo toimitti energiaturvetta yli 8 000 täysperävaunuyhdistelmän kuormaa ennakkotilauksia enemmän. Lisätilausten määrä vastaa lähes yhtä terawattituntia.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt