Yhdysvalloissa on asuntokaupoissa myyjän markkinat. LEHTIKUVA / JANI KOSKINEN

”Maksoi näkemättä 500 000, nyt on myyjän markkinat”

Yhdysvaltain asuntomarkkinat kuumimmillaan sitten vuoden 2006.

Wall Street Journal kertoo kiinteistönvälittäjä Andrea Whiten kokemuksesta Sacramentossa, Kaliforniassa. Vain alle päivä sen jälkeen, kun White oli asettanut myyntiin kolmen makuuhuoneen ranch-tyylisen asunnon, sai hän käteistarjouksen ostajalta, joka ei edes halunnut nähdä asuntoa ja maksoi siitä vielä 520 000 dollaria eli 21 000 dollaria eli 37 prosenttia enemmän kuin edellinen omistaja kaksi vuotta sitten.

-Tämä on läkähdyttävää. Olen sanaton. Se on sydäntäsärkevää ostajille, ja juhla myyjille, White sanoo.

Esimerkki kertoo Yhdysvaltojen kuumentuneista asuntomarkkinoista. Asuntojen keskihinnat nousevat maan joka kolkassa, ja metropolialueilla kymmenillä prosenteilla. Liikepankki Wells Fargon ekonomisti Mark Vitner ihmettelee lehdelle, kuinka nopeasti asuntohinnat nousevat ja talous elpyy.

Syitä hintakuumeeseen on useita. Asuntolainojen korot ovat ennätysalhaalla, milleniaalit alkavat olla asunnon ostamisiässä eli kolmekymppisiä. Pandemian myötä halutaan paremmin etätyöhön sopivia isompia asuntoja, kun taas toiset haluavat muuttaa kauemmaksi usein kaupunkien keskustoissa sijaitsevista toimistoistaan. Lisäksi työnsä säilyttäneillä amerikkalaisilla on jäänyt säästöön niin maan hallituksen antamat koronatukirahat kuin myös ne summat, jotka normaalioloissa olisivat menneet matkusteluun ja viihteeseen.

Lisäksi asuntoja on tarjolla vähemmän, koska vuosina 2007-2008 asuntokuplan puhkeamisen jälkeen oli uudisrakentamista vähän. Suuret ikäluokat ovat terveempiä kuin vanhemmat ikäluokat aiemmin eivätkä katso tarpeelliseksi vaihtaa isompia asuntojansa pienempiin. Näin ollen asunnoissa asutaan aiempaa kauemmin.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt