Maksaako Venäjä Jukos-omistajille jättikorvaukset? ”Liian aikaista sanoa”

Venäjän pitää tänään maksaa 50 miljardin dollarin suuruiset korvaukset entisen öljy-yhtiön omistajille. Venäjä harkitsee asiaa.

Venäjä ei ole vielä päättänyt, maksaako se korvauksia öljy-yhtiö Jukosin osakkeenomistajille. Hollantilainen välimiesoikeus tuomitsi viime heinäkuussa Venäjän valtion 50 miljardin Yhdysvaltain dollarin suuruisiin korvauksiin.

– On asian liiallista yksinkertaistamista, jos oletamme, että ryhmä viisaita miehiä kokoontuu päättämään, maksammeko vai emme, sanoo Venäjän oikeusministeri Aleksander Konovalov uutistoimisto Itar-Tassin mukaan.

Hänen mukaansa asiaa pitää tarkastella yhteistyössä monien viranomaisten kanssa.

– Ei ole mahdollista sanoa, päätämmekö, että maksamme. On myös mahdotonta sanoa, että maksamme kaiken huomenna, Konovalov pyörittelee.

Määräaika korvausten maksamiseen kuluu umpeen tänään.

Jukosin suurin omistaja oli venäläinen Mihail Hodorkovski. Venäjän valtio syytti vuonna 2003 Hodorkovskia veropetoksista ja tuomitsi hänet vankeuteen.

Sen jälkeen Venäjä myi Jukosin huutokaupalla, jonka ainoa osallistuja oli tuntematon Baikalfinansgrup. Muutamaa päivää myöhemmin Baikalfinansgrup myi Jukosin valtiolliselle Rosneftille.

Hodorkovski vapautui runsas vuosi sitten ja muutti Sveitsiin.

Haagilainen tuomioistuin katsoi viime vuonna, että Venäjän valtio pakkolunasti laittomasti Jukosin osakkeet ja aiheutti omistajille vahinkoa 50 miljardin dollarin edestä. Oikeuden mukaan valtion tavoitteena oli pilkkoa Jukos.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt