Suljettu ravintola Helsingissä. LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN

Majoitus- ja ravitsemusalan työntekijämäärässä raju pudotus

Työntekijämäärä laski maaliskuussa noin 5,5 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Suurin pudotus Ilmarisen indeksiin kuuluvissa yrityksissä oli majoitus- ja ravitsemusalalla, missä vähennystä tuli peräti noin 28 prosenttia.

Alueelliset erot pienenivät hieman, vaikka Pohjois-Suomessa henkilöstövuokrauksen sekä matkatoimistojen ja -järjestäjien työntekijämäärä laski edelleen voimakkaasti. Pudotus oli suurinta Lapin maakunnassa, missä kotimaanmatkailu toi kuitenkin hieman helpotusta tilanteeseen.

Etelä-Suomessa suhdanneindeksi laski maaliskuussa 5,1 prosenttia (helmikuussa -5 %), kun Pohjois-Suomessa se laski 7,4 prosenttia ( -8,2 %). Pudotus oli suurinta Lapin maakunnassa, jossa työntekijämäärä laski 12 prosenttia vuoden takaisesta.

Ilmarisen suhdanneindeksi antaa ajantasaista tietoa Suomen talouden kehityksestä. Se kuvaa muutosta yhteensä yli 40 000 yrityksen ja noin 500 000 työntekijän joukossa.

Suhdanneindeksin työntekijämäärä väheni maaliskuussa 5,5 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen ajankohtaan, kun helmikuussa laskua tuli 5,9 prosenttia.

– Työntekijämäärän muutos pysyi maaliskuussa lähes helmikuun tasolla. Vaikka maaliskuussa käytiin keskusteluja tiukoista rajoituksista ja covid-19 tartunnat olivat nousussa, ei tällä ollut maaliskuun työntekijämääriin merkittävää negatiivista vaikutusta, sanoo Ilmarisen tutkija Jouni Vatanen.

– Henkilöstövuokrauksessa työntekijämäärä oli 19 prosenttia pienempi verrattua vuoden takaiseen ajankohtaan, kun se oli vielä helmikuussa 22 prosentin laskussa. On huomattava, että viime vuoden maaliskuussa henkilöstövuokrauksen työntekijämäärä oli lähtenyt jo laskuun, joten sikäli tilanne ei alan työntekijämäärissä ole kehittynyt yhtä myönteisesti kuin luvut antavat ymmärtää, Vatanen jatkaa.

Maaliskuun luvuissa oli kuitenkin myös joitakin positiivisia signaaleja.

– Tietotekniikassa ja viestinnässä työntekijämäärä oli lähes viime vuoden tasolla, ja teollisuuden tilanne oli vain hieman yli yhden prosenttiyksikön päässä vuoden takaisesta tilanteesta. Myös kaupan alan työntekijämäärä oli laskenut ainoastaan vähän vuoden takaisesta, Vatanen kertoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt