Diplomaattisen sanasodan aiheuttanut Aquarius. LEHTIKUVA/AFP

”Macron jatkaa hysteerisesti sotaansa Italian kansaa vastaan” – sanasota jatkuu

Italian ja Ranskan välinen sanasota satamien sulkemisesta pakolaisia kuljettaneen Aquarius-alusen ympärillä jatkuu.

Italian veljet -puolueen puheenjohtaja Giorgia Meloni syyttää Ranskaa kaaoksen luomisesta Libyaan, joka on maahantulijavirran yksi syy.

– Pommittamalla Libyaa Ranska loi siirtolaiskaaoksen. Italian hallituksen täytyy kutsua lähettiläämme kotiin Ranskasta, koska emme ole (Ranskan) siirtomaa. Jos Ranskan presidentti sallii itselleen kohdella Italiaa kuin siirtomaata, se johtuu siitä, että hänen mielestään olemme sellainen, Meloni sanoi Rete 4 -televisiokanavalla.

Samoilla linjoilla liikkui Italian sisäministeri, varapääministeri Matteo Salvini.

– Me kaikki maksamme epävakaudesta, jonka Ranska on luonut Pohjois-Afrikkaan, Libyaan ja Libyan eteläpuoliseen Afrikkaan, hän sanoi keskiviikkona.

Salvini sanoi keskiviikkoiltana sanomalehti La Repubblican mukaan, että ”Macron jatkaa hysteerisesti sotaansa Italian kansaa vastaan, jolla on hyvin vähän opittavaa jalomielisyydessä”.

Hän muistutti, että Ranska on karkottanut maiden väliseltä rajalta tämän vuoden aikana yli 10 000 pakolaista, joiden joukossa oli runsaasti naisia ja lapsia.

Myös Euroopan parlamentin puhemies Diego Tajani (EPP) huomautti keskiviikkona, että Ranskan linja on ollut kovempi kuin Italian viitaten tapahtumiin Ranskan ja Italian välisellä rajalla.

Salvini kehotti Ranskaa myös ryhtymään sanoista tekoihin, ja ottamaan vastaan sille EU:n komission vuonna 2015 tehdyn sopimuksen mukaiset Välimeren pakolaiset. Salvinin mukaan Ranska on ottanut vastaan sille sovitun 9816 pakolaisen kiintiöstä tähän mennessä vain 340.

Salvini sanoi keskiviikkona senaatissa, että ellei Ranska pyydä sanomisiaan anteeksi, Italian pääministeri Giuseppe Conte peruuttaa perjantaiksi kaavaillun matkansa tapaamaan presidentti Emmanuel Macronia. Matka oli yhä epävarma torstaiaamuna eikä Ranskan anteeksipyyntöä ole kuulunut. Macronin puolue muun muassa kutsui Italian päätöstä sulkea satamansa pakolaisia kuljettavalta alukselta ”oksettavaksi”. Ranskan ulkoministeriö luonnehti tapausta ”kyyniseksi” ja ”vastuuttomaksi”.

Aamupäivällä torstaina Italia ilmoitti, että pääministeri Conte tapaa Macronin perjantaina Pariisissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt