2030-luvulla sotilaat jaetaan varusteiden mukaan kolmeen kategoriaan. LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Maavoimien komentaja: Tällainen on 2030-luvun sotilas

Puolustusvoimat uusii Ruotuväen mukaan sotilaiden varusteet ja johtamisjärjestelmän.

Suomalaisen sotilaan varustukseen saattaa 2030-luvulla kuulua salattuja viestivälineitä, pimeänäkölaitteita, laserosoittimia, omatunnisteita ja kokonaan uudistettu taisteluasu, uutisoi puolustusvoimien Ruotuväki.

Maavoimien komentaja Petri Hulkko kertoo haastattelussa, että joukot jaetaan jatkossa kolmeen kategoriaan joukon suorittamien tehtävien vaatimustason mukaan. Kärkijoukolla tulee olemaan kaikki mahdollinen varustus, kun taas kakkos- ja kolmoskategorian joukot käyttävät vanhempia varusteita. Kaikki joukot on kuitenkin tarkoitus varustaa omaan taistelutehtäväänsä sopiviksi.

Erityistä huomiota kiinnitetään Hulkon mukaan olosuhteisiin. Uutta teknologiaan on tarkoitus käyttää rohkeasti.

– Taistelijan kyky taistella kaikissa sääolosuhteissa yhtä tehokkaasti on yksi kehittämisen painopiste. Tavoite on, että yksittäisen taistelijan varusteiden paino ei kasva. Nanoteknologia tuo uusia ulottuvuuksia varustuksen kehittämiseen, komentaja Hulkko sanoo Ruotuväelle.

Varusteiden lisäksi uudistuu sotilaiden johtaminen. Uusi M18-johtamisjärjestelmä on tulossa operatiiviseen käyttöön tämän vuoden lopussa.

Hulkon mukaan uuden järjestelmän myötä saavutetaan ylivoimainen tilannekuva siten, että pääesikunnalla ja taistelevalla ryhmällä voi olla koko ajan sama tilannekuva yksittäisen sotilaan tasolle asti. Parhaimmillaan järjestelmä mahdollistaa muun muassa reaaliaikaisen tulenkäytön.

– M18 on tehokas ja nykyaikainen johtamisjärjestelmä. Se on kotimaassa kehitetty ja erittäin luotettava, Hulkko vakuuttaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt