”Maata vastineeksi kaasusta” – Saksan ja Venäjän salainen suunnitelma Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi

Saksa ja Venäjä ovat työstäneet kulisseissa ratkaisua Ukrainan kriisiin, brittilehti Independent kertoo.

Independentin mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tavoittelevat yhdessä sellaista sovintoratkaisua, joka rauhoittaisi Ukrainan ja antaisi maan taloudelle vahvan piristysruiskeen.

Lehdelle puhuneiden lähteiden mukaan sovinto edellyttäisi, että Venäjä vetää kaiken taloudellisen ja sotilaallisen tukensa Itä-Ukrainan separatisteilta. Kansainvälisen yhteisön olisi puolestaan tunnustettava Krimin liittäminen Venäjään.

Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon olisi myös sitouduttava siihen, ettei maa hae Naton jäsenyyttä. Vastineeksi Venäjä jättäisi puuttumatta Ukrainan ja EU:n kauppasuhteisiin.

Venäjä olisi myös valmis tarjoamaan Ukrainalle pitkän kaasusopimuksen Gazpromin kanssa sekä korvaamaan vuokratulot, jotka Ukrainalta jää saamatta sen vuoksi, ettei Venäjä enää vuokraa Krimin satamia sotalaivoilleen.

Merkel ja Putin laittoivat suunnitelmansa jäihin, kun Malaysia Airlinesin lentokone ammuttiin alas Itä-Ukrainassa. Neuvotteluja aiotaan kuitenkin jatkaa sitten, kun tutkinta turman syystä saadaan valmiiksi.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt