Rajakivi Ranskassa. Kivi ei liity jutun kuvaamaan tapaukseen. WIKIMEDIA COMMONS / THOMAS BRESSON

Maanviljelijä siirsi vahingossa Belgian ja Ranskan välistä rajaa

Jos rajakiveä ei saada takaisin, rajakomissio joutuu kokoontumaan 91 vuoden tauon jälkeen.

Kolme belgialaista historianharrastajaa havaitsi huhtikuussa, että Belgian ja Ranskan rajalle asetettu rajakivi oli siirtynyt. Jean-Pierre Chopin, Philippe Fayt ja Jean-Paul Maieu totesivat, että kivi oli liikkunut 2,29 metriä Ranskan alueen puolelle. Asiasta kertoo La Voix du Nord -lehti.

Kolmikon mukaan kivi oli todennäköisesti ollut paikallaan ainakin vuodesta 1820, jolloin Belgian ja Ranskan välinen raja vahvistettiin. Kivestä valmistettuun rajakiveen on hakattu vuosiluku 1819, jolloin raja ensimmäisen kerran merkittiin maastoon.

Kivi painaa 150 kiloa. Chopin, Fayt ja Maieu arvelevat, että kiven on siirtänyt traktorillaan paikallinen maanviljelijä. Viljelijä oli saattanut harmistua siitä, että kivi estää maatalousajoneuvon kulkemisen, he toteavat.

Belgialaisen Erquelinnesin kaupungin pormestari David Lavaux’n mukaan tapaukseen on suhtauduttu alueella hyväntahtoisesti.

– Viljelijä teki Belgiasta isomman ja Ranskasta suuremman, sanoo Lavaux.

Hän muistuttaa, että jos tällaista tapahtuu kahden maanomistajan välisellä rajalla, riita on valmis. Entä mitä voikaan tapahtua kahden valtion välillä, hän pohtii.

Ranskalaisen Bousignies-sur-Rocin kaupungin pormestari Aurélie Welonek sanoo, että 200 vuotta sitten vaikutukset olisivat voineet olla suuremmat kuin nykyään.

– Nykyään meidän pitäisi pystyä välttämään uusi rajasota, Welonek sanoo.

Belgian viranomaiset aikovat ottaa yhteyttä siihen maanviljelijään, joka todennäköisesti on siirtänyt rajaa, ja pyytää tätä siirtämään kiven takaisin. Jos näin ei tapahdu, Belgian ulkoministeriö joutuu kutsumaan koolle Belgian ja Ranskan yhteisen rajakomission, joka ei ole kokoontunut sitten vuoden 1930.

Lavaux muistuttaa, että viljelijä voi saada teostaan syytteitä.

– Mutta jos hän osoittaa hyvää tahtoa, hänelle ei koidu ongelmia, vaan hoidamme asian sopuisasti.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt