Presidentit Sauli Niinistö (vas.) ja Donald Trump Oval Officessa. (Kuva: Juha-Pekka Tikka)

”Maanne on toiminut erittäin hyvin” – presidentit tapasivat Oval Officessa

Donald Trump vitsaili Valkoisen talon tapaamisen aluksi Sauli Niinistölle maiden välisen kaupan epätasapainosta.

WASHINGTON D.C. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö teki työvierailun Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin luo Valkoiseen taloon maanantaina illalla Suomen aikaa.

Presidentit kättelivät Valkoisen talon West Wingin ulkopuolella ennen siirtymistään itse tapaamiseen Valkoisen talon Oval Officessa. Presidenttien normaalinoloinen luja kädenpuristus kesti muutaman sekunnin, jona aikana Trump myös taputti Niinistöä toisella kädellään.

Donald Trump ja Sauli Niinistö puhuivat lehdistölle lyhyesti Oval Officessa ennen tapaamisen alkua. Trump kiitti Suomea sanoen maiden välien olleen ”ihastuttavat” vuosien ajan ja maiden työskentelevän paljon yhdessä. Hän vitsaili kaupan epätasapainosta USA:ta vastaan Niinistön nauraessa.

– Ehkä voimme tehdä jotain sen muuttamiseksi. Mutta on suuri kunnia saada teidät (vieraaksi). Maanne on toiminut erittäin hyvin, se toimii erittäin hyvin johdollanne, ja meille on kunnia saada teidät Oval Officeen, Donald Trump sanoi.

Presidentti Sauli Niinistö kiitti ja sanoi olevan kunnia saada olla Oval Officessa. Niinistö vastasi kauppavitsailuun toteamalla, että vaikka tasapaino on Suomen suuntaan, on kuitenkin niin, että suomalaiset investoivat Yhdysvaltoihin.

Presidentti Niinistö sanoi suomalaisten ajatusten olevan Teksasin ja Louisianan ihmisten kanssa.

– Olen varma että heillä ja teillä, herra presidentti, on voimaa ja rohkeutta päästä katastrofista yli, Sauli Niinistö toivotti.

Amerikkalaiset tiedotusvälineet kysyivät Donald Trumpilta Teksasin katastrofista. Presidentti ylisti auttajien työtä ja kertoi lähtevänsä paikan päälle tiistaiaamuna ja mahdollisesti vielä lauantaina Louisianaan.

– Teksasin ihmiset ovat todella pysyneet lujina. Kun näkee hengen ja innon ja toisten auttamisen, tiimityön, se todella on ollut jotain – ja uskon että jopa suomalaiset sanovat että se on ollut varsin uskomatonta, Donald Trump kääntyi sanomaan Sauli Niinistölle.

– Olemme huomanneet sen, kyllä. Se on ihastuttavaa, Niinistö jatkoi.

– Kiitos kaverit (thank you guys). Emmekö kohtelekin häntä hyvin?, Trump kysyi lopuksi suomalaistoimittajilta osoittaen Niinistöä.

Presidentit pitivät tapaamisensa jälkeen lehdistötilaisuuden. Sitä voi katsoa tästä Verkkouutisten jutusta löytyvästä Valkoisen talon tallenteesta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt