”Maanalaisten moskeijoiden lisääntyminen levittää ääri-islamismia”

Moskovan Carnegie-keskuksen johtajan mielestä Moskovan pitäisi perustaa lisää moskeijoita.

Moskovan Carnegie-keskuksen uskonnollisen, yhteiskunnallisen ja turvallisuusohjelman johtajan Aleksei Malashenkon mukaan viranomaisten täytyy perustaa Moskovaan lisää moskeijoita.

Jollei moskeijoiden määrä pian lisäänny, Malashenkon mukaan rekisteröimättömien moskeijoiden määrä kasvaa huomattavasti. Osa näistä maanalaisista moskeijoista tulee hänen mukaansa olemaan ääri-islamististen järjestöjen ylläpitämiä.

Window on Eurasia -blogin mukaan Malashenko totesi venäläiselle Kavpolit-lehdelle, että Moskovassa on tällä hetkellä 1,5 miljoonaa muslimia. Yli puolet heistä on maahanmuuttajia Pohjois- ja Etelä-Kaukasiasta ja Keski-Aasiasta.

Moskeijoita on tällä hetkellä Moskovassa vain viisi, mikä Aleksei Malashenkon mukaan on aivan liian vähän.

– Vaikka jotkut moskovalaiset eivät ehkä pidä ajatuksesta perustaa uusia moskeijoita, he eivät varmasti pitäisi siitä, mikä on seurauksena, jos uusia moskeijoita ei avata: rekisteröimättömien ja hallitsemattomien muslimikeskusten lisääntyminen, joista ainakin osa levittäisi radikalismia, Aleksei Malashenko toteaa.

Malashenkon mielestä lähiaikoina avattu Moskovan katedraalimoskeija ei riitä.

– Moskova on suuri kaupunki, eikä voi olettaa, että kaikki muslimit jaksaisivat perjantaisin matkustaa katedraalimoskeijan luo. Mitään kamalaa ei tapahdu, jos joillekin Moskovan alueille avataan pienempiä moskeijoita, hän sanoo.

Caucasian Knot -lehden toimittaja Magomed Tuajed yhtyy Malashenkon mielipiteeseen. Hänen mukaansa katedraalimoskeijan avaaminen ei ratkaise ”Moskovan kaduilla rukoilevien muslimien ongelmaa”.

Tuajed viittaa tällä viikolla Moskovassa sattuneeseen tapaukseen, kun muslimit juhlivat Moskovassa Eidiä. Suuri joukko muslimeja joutui rukoilemaan kaduilla ja epävirallisissa moskeijoissa, kun he eivät mahtuneet virallisiin moskeijoihin.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt