Verkkouutiset

Maakuntavaalien pelätään jäävän etäisiksi – mitä vaikuttaisi valtava uusi vaalipiiri?

Kokoomuksen kansanedustajan mukaan demokratian toteutumista Uudellamaalla pitäisi vielä arvioida maakuntalakia säädettäessä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Outi Mäkelän (kok) mukaan demokratiavajeen uhka on todellinen, jos politiikka etääntyy kansalaisista ja kansalaiset etääntyvät politiikasta. Mäkelä kirjoittaa ajatuksistaan Verkkouutisten blogissaan.

– Jos ja kun politiikka tuntuu etäiseltä tai ankean byrokraattiselta lakipykälien pyörittelyltä, ei poliittinen vaikuttaminen varmasti olekaan kutsuvaa. Kun samaan aikaan kansalaisaloitteet ja adressit keräävät huikeita määriä allekirjoituksia, voi vain todeta, että politiikkaa on uudistettava. Maamme virallisen päätöksentekojärjestelmän pitää olla ihmisläheinen ja aidosti toimiva tapa vaikuttaa asioihin, Mäkelä kirjoittaa.

Mäkelän mukaan asiaa on nyt hyvä pohtia myös siksi, että Suomeen ollaan parhaillaan säätämässä uutta hallinnon porrasta maakuntien ja maakuntavaalien myötä.

– Maakuntavaaleissa yksi lisähaaste syntyy Uudellemaalle vaalipiirin koon myötä. Vaalipiiri kattaisi paitsi eduskuntavaalien Uudenmaan vaalipiirin, myös Helsingin vaalipiirin, jolloin ehdokkaita valittaisiin 1,6 miljoonan asukkaan vaalipiiristä. Ennusteiden mukaan maakuntavaikuttajaksi olisi tuplasti niin vaikea päästä kuin eduskuntaan.

Mäkelän mukaan vaalikustannukset nousisivat kymmeniin tuhansiin euroihin. Hän arvioi, että ylivoimainen enemmistö maakuntavaltuutetuista tulisi valittua pääkaupunkiseudun suurista kaupungeista, eikä suurimmasta osasta kehyskunnista tulisi lainkaan edustajaa.

– Eduskuntavaalien vaalipiirejä arvioitaessa Uudenmaan vaalipiiriä on useaan otteeseen pohdittu jaettavaksi sen suuruuden vuoksi – nyt suunta olisi täysin päinvastainen.

– 1,6 miljoonan asukkaan vaalipiiristä ei Suomessa ole kokemuksia, mutta vaalipiirien yhdistämisestä on. Yhdistettyjen vaalipiirien äänestysaktiivisuus laski, kun ehdokkaat etääntyivät maantieteellisesti äänestäjistä, ja samalla kansalaiset kokivat päätöksenteon etääntyneen heistä.

Mäkelän mielestä demokratian toteutumista Uudellamaalla tulisi vielä erikseen arvioida maakuntalain eduskuntakäsittelyn yhteydessä. Hänen mukaansa puoluesihteerit voisivat myös osaltaan ottaa asiaan kantaa.

– Yhdenvertaisuus ja demokratian turvaaminen ovat asioita, joita ei voi sivuuttaa, ja joiden puolesta on tehtävä töitä ja oltava valmiita uudistuksiin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)