Kauniaisilla on matalin kunnallisveroprosentti. LEHTIKUVA/SARI GUSTAFSSON

Maakuntakeskusten kevein verotus on Helsingissä

Maakuntakeskusten kevein verottaja on tänä vuonna Helsinki. Kireimmin kuntalaisiaan verottaa Kokkola.

Veronmaksajain Keskusliiton esimerkkilaskelmassa keskituloiset palkansaajapuolisot maksavat pääkaupungissa kunnallis-, kirkollis- ja kiinteistöveroa yhteensä 14 533 euroa. Kokkolassa kyseisiä veroja maksetaan 3 182 euroa enemmän.

Kokkolan jälkeen maakuntakeskuksista kirein kunnallinen verotus on Seinäjoella ja Kajaanissa. Keveimmin verottavaa Helsinkiä seuraavat Turku ja Tampere, molempien ero pääkaupunkiin on kuitenkin yli tuhat euroa.

Kunnalliset tuloveroprosentit pysyvät Suomen suurimmissa kaupungeissa ennallaan vuoteen 2018 nähden. Tuloveroprosenttiaan nosti 46 kuntaa, kun taas keventäjiä on viisi. Suurimmat veroprosenttiaan muuttaneet kaupungit olivat Pori ja Vaasa, joissa nousu oli 0,50 prosenttiyksikköä.

– Suuri osa muutoksista oli pienten ja keskisuurten kuntien veroprosenttien kiristyksiä. Merkittävän yksittäisen korotuksen tuloveroprosenttiinsa teki Oripää, joka nosti veroprosenttiaan peräti 1,50 prosenttiyksikköä vuodentakaiseen nähden, selvityksen laatinut Veronmaksajien ekonomisti Janne Kalluinen toteaa.

Esimerkkilaskelmassa puolisot maksavat tuloistaan eniten veroja tänä vuonna Honkajoella ja Jämijärvellä: yhteensä 29 678 euroa. Eroa on 4 672 euroa keveimmin verottavaan Kauniaisiin, jossa veroja maksetaan samassa laskelmassa 25 006 euroa.

Muita ankaria verottajia ovat muun muassa Teuva, Haapajärvi ja Reisjärvi. Keveimpiin verottajiin kuuluvat vastaavasti Espoo, Helsinki, Eurajoki ja Vantaa. Maakunnista verotus on keskimäärin keveintä Uudellamaalla, kireintä Keski-Pohjanmaalla.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt