Maailmankaupan vapauttaminen alkaa luisua alueellisten sopimusten varaan

Monenkeskinen kaupan vapauttaminen on ajautunut umpikujaan, arvioivat tutkijat Johanna Jacobsson ja Marikki Stocchetti Ulkopoliittisen instituutin tuoreessa muistiossa.

Useat maailman kauppajärjestön WTO:n jäsenmaat ovat tutkijoiden mukaan todenneet niin sanotun Dohan kierroksen kariutuneeksi. Dohan kierros on jatkunut yli kymmenen vuoden ajan, ja neuvotteluja käydään enää vain muutamista asioista.

Dohan kierrosta kariutuneena pitävät maat ovat alkaneet solmia laajoja vapaakauppasopimuksia. Tutkijoiden mukaan kaupan vapauttaminen on siirtynyt kahdenvälisten ja alueellisten sopimusten varaan.

Neuvotteluissa keskitytään tullien sijasta maiden sisäisen sääntelyn yhtenäistämiseen, mikä edellyttää neuvottelukumppaneilta tiettyä samanmielisyyttä ja muodostaa haasteita kansalliselle päätöksenteolle.

Kehittyvät maat eivät tutkijoiden mukaan ole hyötyneet kaupan vapauttamisesta siinä määrin kuin ne olisivat toivoneet. Siirtymä kohti hajanaisempia kauppablokkeja uhkaa jättää ne entistä pahemmin maailmankaupan sivustakatsojiksi.

Joulukuussa järjestettävässä WTO:n ministerikokouksessa olisikin tutkijoiden mielestä tärkeää saada aikaan edistysaskelia, jotka antaisivat merkin WTO:n hyödyllisyydestä kaikille jäsenmailleen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt