Verkkouutiset

Maailman unohtama sota: Venäjä hyökkää yhä Ukrainassa

Ukrainalla on takanaan jo seitsemän sotavuotta.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ukrainan sotaa on käyty jo niin kauan, ettei se enää nouse otsikoihin kuin poikkeustilanteissa.

Vuoden 2020 viimeisenä aamuna 31. joulukuuta Ukrainan asevoimat tiedotti jälleen maan itäosien rintamatilanteesta. Venäjän asevoimista on puhuttu tiedotteissa suoraan jo pitkään. Uudenvuodenaattona Venäjän joukot rikkoivat ukrainalaisten mukaan tulitaukoa itäisellä rintamalohkolla Avdiivkan ympäristössä ampuen useilla kranaatinheitinjärjestelmillä. Starohnativkassa venäläiset ampuivat raskaalla konekiväärillä. Pohjoisella lohkolla Popasnassa venäläiset ampuivat kranaattikonekivääreillä, raskailla aseilla ja konetuliaseilla.

Ukrainalaisjoukot vastasivat tulitukseen. Tällä kertaa tappioita ei koettu. Viimeisin ukrainalaissotilas kuoli viime tiistaina 29. joulukuuta. Hän oli vain 22-vuotias Vadim Efremenjuk. Samana päivänä venäläiset rikkoivat tulitaukoa 13 kertaa.

Sota, joka unohtui

Seitsemän vuotta sitten 11. joulukuuta 2013 Berkut-mellakkapoliisi alkoi hakata Kiovassa mielenosoittajia, jotka vaativat EU:n assosiaatiosopimukseen palaamista. Tuolloin Kiovan Pyhän Mikaelin Kultaisten kupolien luostari soitti hätäkelloja ensi kerran sitten mongolivaaran vuonna 1240.

Venäläismielinen presidentti Viktor Janukovytš oli peruuttanut assosiaatiosopimuksen solmimisen ja aikoi viedä Ukrainan yksinomaan Venäjän johtamaan Euraasian talousunioniin. Euromaidanina tunnettuihin mielenosoituksiin vastaaminen verenvuodatuksella johti Janukovytšin syrjäyttämisen helmikuussa 2014.

Vastareaktiona Venäjä miehitti maaliskuussa 2014 Krimin sekä aloitti sodan- ja kapinanlietsonnan Itä-Ukrainassa. Kun Ukrainan asevoimat olivat saamassa maan itäosan kontrolliinsa kesällä 2014, lähetti Venäjä elokuussa vakinaisen armeijansa yli rajan Ukrainaan.

Ukrainan sodassa on kuollut vähintään 13[nbsp]200 ihmistä. Ukrainan sisäisiä ja ulkoisia pakolaisia on yli puolitoista miljoonaa.

Ukrainan parlamentti pidensi 15. joulukuuta jälleen vuodella väliaikaislakia, joka koskee paikallishallinnon poikkeustilalainsäädäntöä Venäjän miehittämissä maan itäosissa. Laki on jouduttu uusimaan nyt kolme kertaa syyskuussa 2014 tehdyn säätämisensä jälkeen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)