Sisäministeri Maria Ohisalo (vas.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru hallituksen tiedotustilaisuudessa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Maahantulon rajoitukset kiristyvät, kaikki matkustajat testiin

Uudet rajoitukset tulevat voimaan 27. tammikuuta.

Hallitus neuvotteli perjantaina rajapäätöksistä Säätytalolla. Maailmalla todettujen muuntovirusten takia rajatoimia on ollut paineita kiristää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) totesi tiedotustilaisuudessa, että muuntoviruksen aiheuttamaan merkittävään uhkaan on nyt pystyttävä vastaamaan tehokkaasti.

Terveysturvallisuustoimia ulotetaan Kiurun mukaan nyt kaikille rajanylityspaikoille ja kaikki matkustajat ohjataan testiin. Perjantaina tehtyjen päätösten tarkoituksena on hänen mukaansa myös matkustajavolyymien pienentäminen.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan matkustajamäärän vähentäminen on tärkeää myös siksi, että kaikki matkustajat pystytään testaamaan. Ohisalo kertoi hallituksen päätyneen seuraaviin toimiin:

– Sisärajoilla työmatkaliikenne rajoitetaan vain yhteiskunnan toimivuuden ja huoltovarmuuden kannalta välttämättömään. Muuta sallittua liikennettä on sisä- ja ulkorajoilla muun muassa painavat perhesyyt, kuten omat häät tai lähiomaisen vakava sairaustapaus. Suomen kansalaisten saapuminen maahan on perusoikeus, johon päätöksellä ei puututa.

– Maahantuloliikenteen vähentämiseksi hallitus on päättänyt vähentää myös rajayhteisöjen liikennettä. Rajakuntien vapaa oikeus asioida naapurivaltion puolella lakkaa. Rajanylityksiin palaa karanteenisuositus.

– Rajapäätöksiin liittyvät sukulaisten määritelmät rajataan puolisoon, lapsiin, vanhempiin ja isovanhempiin. Myös seurustelusuhteeseen perustuva liikenne sallitaan.

– Imatran rajanylityspaikka suljetaan henkilöliikenteeltä. Länsi- ja pohjoisrajojen rajanylityspaikkojen aukioloa rajoitetaan.

– Omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille maahan saapuville. Omaehtoisen karanteenin voi päättää kahdella koronatestillä.

Rajapäätökset tulevat voimaan keskiviikkona 27. tammikuuta ja ovat voimassa 30 vuorokautta.

Torstaihin mennessä Suomessa on todettu 86 muuntoviruksen aiheuttamaa koronatartuntaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt