X
SULJE MAINOS
Hallitus suosittelee yhä välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Maahantulo helpottuu EU- ja Schengen-maista

Maahantulon rajoitukset Suomeen helpottuvat tänään.

Maahantulo Suomeen EU- ja Schengen-maista sallitaan hyväksytyn rokotussarjan saaneille ja alle kuusi kuukautta sitten koronan sairastaneille tai saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja rokoteannoksesta on kulunut vähintään viikko. Maahantulo sallitaan myös työnsä takia EU- ja Schengen-maista matkustaville.

Rajavartiolaitos tukee terveysviranomaisia rokotuksiin ja työssäkäyntiin liittyvien todistusten tarkastamisessa rajanylityspaikoilla tarpeen mukaan. Järjestelyt vaihtelevat eri rajanylityspaikoilla Tarvittaessa Rajavartiolaitos myös ohjaa matkustajia aluehallintovirastojen määräämiin pakollisiin terveystarkastuksiin.

Sisä- ja ulkorajarajoitusten lisäksi jatketaan myös tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikojen rajoituksia Lapissa länsirajalla sekä Suomen itärajalla.

Epidemiologiseen arvioon perustuen sisärajavalvonta poistetaan Suomen ja Puolan sekä Suomen ja Unkarin välisestä liikenteestä. Suomi rajoittaa nyt maahantuloa Suomen ja Alankomaiden, Belgian, Espanjan, Italian, Itävallan, Kreikan, Latvian, Liechtensteinin, Liettuan, Luxemburgin, Norjan, Portugalin, Ranskan, Ruotsin, Saksan, Slovakian, Slovenian, Sveitsin, Tanskan, Tshekin ja Viron välisessä liikenteessä huvialusliikennettä lukuun ottamatta.

Ulkorajaliikenteen rajoituksiin pieniä muutoksia

Maahantulon rajoitukset poistetaan Monacosta, Romaniasta ja San Marinosta Suomeen saapuvasta liikenteestä.

Maahantulon rajoitukset on jo aiemmin poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Etelä-Korean, Israelin, Singaporen, Ruandan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta. Maahantuloa ei rajoiteta maiden matalan koronailmaantuvuuden ja tautiriskin takia.

Muiden maiden osalta maahantulon rajoituksia jatketaan 11. heinäkuuta asti. Henkilöliikenteelle avoinna olevilla rajanylityspaikoilla sallittuja perusteita maahantulolle ovat Suomessa tai muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvien paluu sekä muu välttämätön syy.

Muussa EU- tai Schengen-valtiossa asuvilla muilla kuin Suomen kansalaisilla ei kuitenkaan ole lentoliikennettä lukuun ottamatta oikeutta palata Suomen kautta asuinmaahansa, jos kauttakulku liittyy vapaa-ajanmatkustukseen.

Risteilyalusten satamassakäynti on sallittua ilman matkustajien maissa käyntiä.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

Ulkoministeriö suosittelee kuitenkin noudattamaan erityistä varovaisuutta matkustettaessa EU- ja Schengen alueelle. Ministeriö suosittelee myös edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista EU ja Schengen-alueiden ulkopuolelle, poikkeuksena maat, joiden osalta hallitus on poistanut maahantulon rajoitukset.

Lisäksi ulkoministeriö suosittelee välttämään kaikkea matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan. Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt