Maahanmuuttotulvan uhka kauhistuttaa Euroopassa – ”oltava vähemmän vapaata”

Britannian pääministeri haluaa toimia maahansa tulossa olevia työttömiä EU-kansalaisia vastaan. Myös Saksa suunnittelee väliaikaisia rajoituksia. EU-komissio on kauhuissaan.

– EU:ssa tapahtuvan vapaan liikkuvuuden on oltava vähemmän vapaata, vaati Britannian pääministeri David Cameron keskiviikkona Financial Timesissa.

Pääministeri David Cameron ilmoitti, että kodittomat tai kerjäävät karkotetaan maasta, vaikka he ovatkin EU-kansalaisia, ja oikeutta työttömyysturvaan, asumistukeen ja toimeentulotukeen tiukennetaan.

Cameronin lausunto herätti suuttumusta ympäri Eurooppaa. Vapaa liikkuvuus on yksi EU:n perusoikeuksia. EU-komissaari Laszlo Andor syyttää Britanniaa ylireagoinnista.

Cameron puolustautui toteamalla, ettei ole yksin. Saksa, Itävalta ja Alankomaat ovat samaa mieltä Britannian kanssa.

Kaikki neljä maata lähestyivät huhtikuussa komissiota yhteisellä kirjeellä, jossa kerrottiin maahanmuuttajien rasittavan maiden sosiaaliturvajärjestelmiä. Maat vaativat komissiolta apua ongelmiin.

Saksan liittokansleri Angela Merkelin johtaman CDU:n baijerilainen sisarpuolue CSU onnistui lisäämään Saksan uuteen hallitussopimukseen maahanmuuttokriittisiä kohtia, kertoo Der Spiegel.

Kansallista ja Eurooppa-oikeutta on muutettava siten, ”että maahanmuuttoa, joka hyötyy sosiaaliturvajärjestelmästä, edistäviä kannustimia vähennetään”, selviää sopimuksesta. Tätä varten on muun muassa ”otettava käyttöön väliaikaiset maahantulorajoitukset”.

Rajoituksissa ja tiukennuksissa on kyse Romaniasta ja Bulgariasta. Tammikuun ensimmäisestä päivästä lähtien EU:n työntekijöiden vapaa liikkuvuus koskee myös Romaniaa ja Bulgariaa täysipainoisesti.

Molemmat maat ovat olleet vuodesta 2007 EU:n täysjäseniä, mutta maiden kansalaisten pääsy yhdeksän EU-maan työmarkkinoille on tähän asti ollut rajoitettua.

Asiantuntijat pelkäävät, että Eurooppaa kohtaa vuodenvaihteen jälkeen itäeurooppalaisten tulva.

Moni länsieurooppalainen poliitikko pelkää lisäksi, että mahdollisen maahanmuuttotulvan seurauksena euro- ja EU-kriittiset sekä oikeistopopulistiset puolueet menestyvät hyvin ensi toukokuussa järjestettävissä eurovaaleissa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt