Keskustaoikeiston voimahahmo Silvio Berlusconi. LEHTIKUVA/AFP

”Maahanmuuttajat ovat sosiaalinen pommi – karkotamme 600000”

Maahanmuutto on noussut Italian maaliskuisten parlamenttivaalien keskeiseksi aiheeksi.

Maahanmuuton on nostanut agendalle Forza Italia -puolueen Silvio Berlusconin ja Pohjoisen liiton Matteo Salvinin johtama keskustaoikeiston koalitio.

Uusiin sfääreihin maahanmuutto nousi viime viikolla, kun kävi ilmi, että nigerialainen maahanmuuttaja oli murhannut ja paloitellut 18-vuotiaan italialaisnaisen Maceratassa Keski-Italiassa. Samaisella seudulla italialaismies ammuskeli tämän jälkeen maahanmuuttajia.

Sunnuntaina Berlusconi sanoi sunnuntaina Tg5:n uutislähetyksen haastattelussa, että ”keskustaoikeiston absoluuttinen prioriteetti on tilanteen ottaminen haltuun” tarkoittaen maahanmuuttoa ja laittomasti maassa oleskelevia.

– Maahanmuutto on äärimmäisen akuutti kysymys. Vasemmistohallituksen vuosien jälkeen maassamme on 600 000 ihmistä, joilla ei ole oikeutta jäädä Italiaan. He edustavat sosiaalista pommia, joka on valmis räjähtämään, koska he ovat valmiita tekemään rikoksia. Kun olemme hallituksessa, panostamme paljon resursseja turvallisuuteen, Berlusconi sanoi Corriere della Seran mukaan.

Maahanmuuttovastaisen ja EU-kriittisen Pohjoisen liiton johtaja Matteo Salvini puuttui maahantulijoiden ongelmaan jo viime marraskuussa.

Hän totesi tuolloin, että keskustaoikeiston hallituksen ensimmäisten ratkaistavien ongelmien joukossa on hallitsemattoman maahanmuuton suitsiminen.

– Meri ei voi olla välikappale (maahantulijoiden) invaasiolle ja kuolemalle, Salvini sanoi. Kuolemalla hän viittasi tuhansiin hukkuneisiin maahanpyrkijöihin.

– Keskustaoikeiston vakava ja konkreettinen tehtävä on oltava 100 000 karkotusta vuodessa, 500 000 laittoman maassa oleskelevan palauttaminen kotimaihinsa. Puoli miljoonaa ihmistä, jotka eivät ole paenneet mitään sotaa, Salvini totesi.

Sunnuntaina Salvini palasi jälleen aiheeseen La7-televisiokanavan haastattelussa.

– Kun olimme (viimeksi) hallituksessa, karkotimme väkeä. Eurooppa arvosteli meitä, mutta me puolustimme maatamme. Kaikki viimeisimmät hallitukset ovat tuoneet Italiaan 800 000 epätoivoista luoden heille illuusion työn ja asunnon löytämisestä, joita ei ole edes miljoonilla italialaisilla, hän sanoi.

– Italiassa, jota minä haluan johtaa kunnioitetaan sääntöjä ja jos sinulla ei ole oleskelulupaa ja elät huumekaupalla, sinut lähetetään vartissa kotiin olitpa valkoinen, keltainen tai musta. Tarvitaan sääntöjä, Salvini totesi La Repubblican mukaan.

Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan keskustaoikeiston koalitio saisi 34-39 prosenttia äänistä, keskustavasemmiston koalitio 23-27 prosenttia ja koomikko Giuseppe Grillon perustama Viiden tähden liike noin 26-29 prosenttia äänistä.

Italia äänestää uuden parlamentin 4. maaliskuuta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt