X
SULJE MAINOS

LVI-alan urakoitsijat vaativat asennustöitä luvanvaraisiksi

Lämpö-, vesi ja ilmastointilaitteiden asentajien koulutusvaatimukset pitäisi kirjata rakentamista koskeviin kansallisiin säädöksiin, vaatii LVI-alan teknisten urakoitsijoiden yhdistys.

LVI-Tekniset Urakoitsijat ry kertoo tiedotteessaan, että virheellisesti tehtyjen puristusliitosten aiheuttamat vesivahingot ovat määrällisesti jo ohittaneet väärin tehdyt astianpesukoneventtiilien liitokset.

Puristusliitosten riesana on yhdistyksen mukaan se, että huonosti tehty liitos ei aina paljastu vesijohtoverkoston painekokeessa.

– Puristusliitokset itsessään ovat toimiva ja luotettava liitosmenetelmä. Ongelma johtuu nimenomaan asennuksen aikana tehtävistä virheistä. Niistä yleisin on se, että liitosta ei puristeta loppuun asti. Kyseessä on joko osaamattomuus tai välinpitämättömyys, asiantuntija Juha-Ville Mäkinen LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:stä kertoo.

Ohjeiden mukaisesti tehtynä puristusliitos on hänen mukaan kuitenkin luotettava menetelmä.

– Vahinkojen vähentämiseksi asennushenkilöstöltä tulisi aina vaatia LVI-alan ammatillinen peruskoulutus. Parasta olisi, jos vaatimus olisi kirjattu rakentamista koskeviin kansallisiin säädöksiin. LVI-asennustöiden tulisi siis olla luvanvaraisia. Kansalaisten terveyteen ja omaisuuteen kohdistuvat vaarat ovat jo niin isoja, että se on täysin perusteltua, Mäkinen toteaa.

Yhdistys viittaa Finanssialan keskusliiton tietoihin, joiden mukaan vakuutusyhtiöt maksavat vesivahinkokorvauksia vuosittain lähes 160 miljoonaa euroa, kun 2000-luvun alussa korvaussumma oli vain noin 80 miljoonaa.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt