X
SULJE MAINOS
Timo Soini. LEHTIKUVA / MIKKO STIG

LV: He erottivat Timo Soinin, ”meni 25 vuotta ystävyyttä”

Veteraanipoliitikon sinisistä erottaneet joutuivat puolueen kuulusteluun.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini erotettiin kesäkuussa Espoon sinisten yhdistyksestä. Syynä oli Soinin esiintyminen sinisistä Liike Nytiin vaihtaneiden ehdokkaiden kuntavaalimainoksissa.

Päätöstä tekemässä olleet entiset puoluetoverit Ahti Ortju ja Kari Pajunen sanovat Länsiväylässä, että he kokevat Timo Soinin pettäneen heidät.

Soini viestitti Länsiväylälle, ettei tiedä, maksaako asian kommentointi vaivaa. Hän on pitänyt erottamistaan laittomana.

Ortju ja Pajunen olivat miehiä, jotka vuosien ajan kokosivat Soinin hyväksi vaalitelttoja, kuljettivat ehdokasta ja grillasivat vaalikojuille makkaraa.

– Erottamispäätös oli meille äärimmäisen hankala. Minulla meni 25 vuotta kaveruutta ja ystävyyttä siinä, Kari Pajunen sanoo LV:lle.

Ortjun ja Pajusen mukaan Timo Soini yritti saada siniset tukemaan myös taloudellisesti kilpailijan leiriin lähteneiden ehdokkaiden vaalikampanjaa.

– Hän ei siedä alkuunkaan toimiensa kyseenalaistamista. Tämä oli liian kova isku hänen arvovallalleen, Pajunen arvelee.

Sinisten puoluejohdosta tuli Ortjulle ja Pajuselle ”kuulustelukirje”. Siinä kysyttiin vastauksia muun muassa erottamiseen puoluesihteerin kiellosta huolimatta ja kuulemisvelvoitteen vastaisesti. Myös puhumisesta tiedotusvälineille kysyttiin.

Puolue järjesti tämän jälkeen kokouksen, jossa yhdistyksen hallitus vaihdettiin. Ortjun ja Pajusen mukaan kukaan sinisten hallituksen jäsenistä ei aio jatkaa politiikassa.

– Politiikassa voit menettää luottamuksen vain kerran, ja nyt se on mennyt Timo Soiniin, he toteavat.