”Luvutkaan eivät oikein täsmänneet” – kansanedustaja ihmettelee julkaistuja rikostilastoja

Perussuomalaisten kansanedustaja ihmettelee eroja Helsingin ja koko maan osalta esitetyissä seksuaalirikostilastoissa.

Kansanedustaja Tom Packalenin (ps.) mukaan poliisiylijohdon julkisuudessa kertomat luvut turvapaikanhakijoiden näkymisestä koko maan rikostilastoissa poikkeavat Helsingin poliisin vastaavista luvuista.

– Tilastoinnissa on jotain mätää tai sitten Helsinki on Gomorra ja muu maa lintukoto, hän ihmettelee blogissaan.

Packalenin mukaan poliisiylijohto kertoi koko maassa 22 turvapaikanhakijan olleen epäiltynä seksuaalista ahdistelua koko maassa, kun Helsingissä vastaava luku pelkästään kolmen viimeisen kuukauden aikana oli 19.

– Yksi vaihtoehto on, että poliisin ylijohdolle on annettu niin tiukat tiedotusohjeet, että heillä alkaa olla vaikeuksia ymmärrettävässä viestinnässä.

Hän pitää Helsingin poliisin julkistamien lukujen viestiä oli joka tapauksessa kovana. Esimerkiksi seksuaalisesta häirinnästä kirjattiin Packalenin mukaan toissa vuonna 13 rikosilmoitusta, kun vuoden 2015 loka-joulukuussa vastaava luku oli 37 ilmoitusta.

– Voidaan siis sanoa, että Helsingissä on uusi ahdisteluilmiö. Ja näin Helsingin poliisi alkuvuodesta sanoikin aiheuttaen valtavaa paheksuntaa.

Ahdisteluluvuissa näkyy poliisinakin pitkään toimineen Packalenin mukaan pelkkä jäävuoren huippu.

– Seksuaalinen ahdistelu on yksi merkittävimmistä piilorikollisuuden muodoista. Aika usein uhri nuolee haavansa eikä tee ilmoitusta asiasta.

Helsingin poliisin tilastoista käy hänen mielestään ilmi myös ulkomaalaisten rankka yliedustus raiskauksissa.

– Poliisi kirjasi viime vuonna 196 raiskausilmoitusta, joissa 48,2 prosentissa epäilty oli ulkomaalainen. Puskaraiskauksissa maahanmuuttajataustaisten osuus oli 100 prosenttia.

Koko maan osalta kuitenkin esitettiin Packalenin mukaan tulkinta, ettei turvapaikanhakijoiden määrän kasvun vaikutus juuri ole havaittavissa tilastoista.

– Ehkä ei olekaan. Herää kuitenkin kysymys, onko tilastointi ja kirjaaminen yhtenäistä koko maassa?

Kommentit