Verkkouutiset

Luvattomia aseita yhä enemmän

Järjestäytyneen rikollisuuden kasvu on tosiasia, toteaa kansanedustaja.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Ampuma-aserikosten määrä on kasvanut merkittävästi viime vuosina kaikkien poliisilaitosten alueella. Poliisin kirjaamien tietojen perusteella koko Suomessa vuoden aikana ilmoitettujen ampuma-aserikoksien määrä on kasvanut 23 prosenttia. Tämä tarkoittaa määrällisesti nousua 2[nbsp]110 vuosittaisesta tapauksesta 2586 tapaukseen vuosien 2018 ja 2020 välillä.

Helsingin alueella vuonna 2018 kirjattiin ampuma-aserikoksia 215 kappaletta, kun vuonna 2020 niitä oli jo 311. Tämä 45 prosentin kasvu tarkoittaa pelkästään Helsingin poliisilaitokselle keskimäärin 26 aseisiin liittyvää tapausta kuukaudessa.

Itä-Uudellamaalla ja Länsi-Uudellamaalla ollaan vastaavalla aikavälillä 37 prosenttia ja 23 prosenttia kasvussa. Luvut sisältävät myös kirjatut ampuma-aserikkeet.

Tällä hetkellä partiot ympäri Suomen takavarikoivat luvattomia aseita lähes päivittäin. Luvattomia aseita löytyy erityisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvissä työtehtävissä. Tyypillisesti aseet salakuljetetaan ulkomailta, rakennetaan itse tai jopa 3D-tulostetaan.

Kokoomuksen kansanedustaja Pihla Keto-Huovisen lakialoite luvattomien aseiden hallussapidon tiukemmasta lainsäädännöllisestä kohtelusta on kerännyt eduskunnassa 105 nimeä ja se lähetettiin tämän viikon keskiviikkona lähetekeskustelussa lakivaliokunnan käsiteltäväksi.

Aloitteessa esitetään luvattoman ampuma-aseen hallussapitoa yleisellä paikalla tai yleisellä paikalla olevassa autossa luokiteltavaksi törkeäksi ampuma-aserikokseksi.

– Järjestäytyneen rikollisuuden kasvu on valitettava tosiasia ja siihen vastaaminen vaatii riittävien resurssien lisäksi myös lainsäädännöllisiä muutoksia. Luvattomat aseet vaarantavat poliisien työturvallisuuden ja ovat riski myös sivullisille, toteaa Keto-Huovinen aloitetekstissään.

Lakialoitteessa esitetään, että rikoslain 41 luvun 2 pykälän pitäisi muuttaa siten, että luvattoman ampuma-aseen kantaminen tai kuljettaminen yleisellä paikalla, yleisellä paikalla olevassa kulkuneuvossa tai tilassa, johon yleisöllä on pääsy, tulisi rangaistavaksi törkeänä ampuma-aserikoksena.

Tämä tarkoittaisi käytännössä sitä, että rikoksentekijä olisi tuomittava vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

– Nykyisen lainsäädännön mukaan, jos poliisi pysäyttää auton ja sieltä löytyy luvaton ampuma-ase, voi rikoksentekijä selvitä pelkillä sakoilla. Rangaistukset perusmuotoisesta ampuma-aserikoksesta ovat niin lieviä, että rangaistuksen pelotevaikutus puuttuu täysin, toteaa Keto-Huovinen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)