Pihla Keto-Huovinen. LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA

Luvaton ampuma-aseen hallussapito halutaan törkeäksi rikokseksi

Kansanedustajan mukaan luvattoman aseen pitoon yleisillä paikoilla on puututtava tiukemmin.

Kansanedustaja Pihla Keto-Huovinen (kok.) on jättänyt lakialoitteen, jossa esitetään luvattoman ampuma-aseen hallussapitoa yleisellä paikalla tai yleisellä paikalla olevassa autossa luokiteltavaksi törkeäksi ampuma-aserikokseksi.

– Nykyisessä lainsäädännössä poliisin pysäyttäessä yleisellä paikalla auton, josta löytyy luvaton ampuma-ase, voi rikoksentekijä selvitä pelkillä sakoilla. Riskit yleiselle turvallisuudelle ja viranomaisten työturvallisuudelle ovat kuitenkin niin korkeita, ettei mielestäni yleisillä paikoilla luvattomien ampuma-aseiden hallussapidosta tulisi koskaan selvitä pelkällä sakolla, Keto-Huovinen toteaa.

Tällä vuosituhannella järjestäytyneen rikollisuuden kasvu on ollut merkittävää ja tilanteen pahentuminen johtaa yleistyviin jengien välisiin välienselvittelyihin ja reviirikiistoihin.

Keto-Huovisen mukaan muuttunut tilanne on korostanut tarvetta erilaisille lainsäädännöllisille muutoksille, jotta viranomaisilla olisi paremmat työkalut vastata kohonneisiin riskeihin.

– Poliisit takavarikoivat jo tällä hetkellä luvattomia aseita lähes päivittäin. Vuonna 2018 poliisi takavarikoi pelkästään yhden järjestäytyneen rikollisryhmän jäseniltä 80 laitonta asetta, joiden joukossa oli sarjatuliaseita, Keto-Huovinen huomauttaa.

Hän toteaa, että lainsäädännöllisesti kyseessä ei olisi mikään suuri muutos, mutta käytännössä tämä olisi tärkeä muutos ja yksi konkreettinen parannuskeino nykytilaan.

– Järjestäytyneen rikollisuuden kasvu on ollut äärimmäisen huolestuttavaa ja meidän on kaikin keinoin pidettävä huoli siitä, että emme päästä tilannetta riistäytymään hallinnasta, Keto-Huovinen sanoo.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt