Työnhakijat täyttävät lomakkeita TE-toimistossa. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

Tämä tärkeä pala puuttuu hallituksen hattutempusta

Taloustunnelma on pysynyt pirteänä mutta muutoksen tuulet puhaltavat jo, arvioi Hypoteekkiyhdistys.

Asuntolainoihin erikoistuneen luottolaitos Hypon mukaan hallituksen hattutempusta jää kolmas palanen vajaaksi, mutta sen mukana puuttuukin paljon. Rakenteita ei ole uudistettu, vaikka siihen olisi nyt ollut taloussuhdanteen tarjoama selkänoja.

Hypon pääekonomistin Juhana Brotheruksen mukaan hallitus ylittää työllisyystavoitteensa nousukauden aalloilla, mihin sisältyy vaaran paikka.

– Rakenteellisia uudistuksia ei juuri ole tehty, eikä kestävyysvajetta nujerrettu, velkaantuminen jatkuu. Seuraava hallitus joutuu uudistushaasteiden eteen todennäköisesti selvästi vaikeammassa taloussuhdanteessa, hän huomauttaa tiedotteessa.

Työllisten määrä nousi toukokuussa jo 120 000 suuremmaksi kuin kolme vuotta sitten, joten hallituksen tavoite 110 000 uudesta työpaikasta täyttyi vuoden etuajassa, arvioidaan Suomen Hypoteekkiyhdistyksen ja Suomen AsuntoHypoPankin tuoreessa talouskatsauksessa. Hypo ennustaa myös työllisyysasteen nousevan 72 prosenttiin kuluvan vaalikauden aikana.

Työllisyystavoitteiden täyttyminen on Hypon mielestä lisäksi enemmän tuuria kuin taitoa, sillä kaupungistuvan Suomen talous kasvaa nyt vauhdikkaasti ennen kaikkea maailmantalouden vetämänä.

– Toki hallitus on välttänyt omat virheet, eikä ole tärvellyt työllisyyskehitystä. Myös kilpailukykysopimus osui otolliseen aikaan, mutta piti rakenteet ennallaan, Brotherus arvioi.

Kotimainen taloustunnelma on pysynyt pirteänä, mutta Hypon mukaan muutoksen tuulet puhaltavat jo. Maailman uutiset ovat muuttuneet epävakaiksi. Uhkaava kauppasota kärjistää Yhdysvaltojen sekä muun maailman suhteita ja öljyn hinta on kääntynyt nousuun

Hypo ennustaa Suomen talouskasvuksi tälle vuodelle 3 prosenttia, mutta ensi vuodelle vain 2 prosentin kasvua.

Vaikka kauppasota ei tarkoittaisikaan finanssikriisin tapaista tuskaa, se leikkaisi Hypon arvion mukaan Suomen vientivetoisesta talouskasvusta noin kaksi prosenttia. Esimerkiksi Uudenkaupungin ihme voi törmätä ongelmiin, jos uudet tullit tai säännökset nostetaan autokaupan riippakiveksi. Saksalaisten autojen kova kysyntä Yhdysvalloissa on nostettu yhdeksi seikaksi, joka hiertää pahasti Trumpin hallintoa.

– Uudenkaupungin moottori voi yskiä pahasti, pahimmillaan jopa leikata kiinni, jos autokauppa törmää esteisiin. Vauhtiin päässyt asuntomarkkina on alueellisesti kauppasodan armoilla, Brotherus muistuttaa.

Asuntolainojen korkomenotkin voivat nousta ensi vuonna. Euroopan keskuspankki on linjannut, että korot pidetään ennallaan ensi vuoden kesään asti. Jos taloustilanne sallii, syksystä 2019 siirrytään nousevien korkojen aikaan.

Tällä hetkellä korkomenot ovat Hypon mukaan tyypillisessä asuntolainassa noin 100 euroa kuussa, mutta muutaman vuoden kuluttua summa voi olla kaksinkertainen.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt