Stefan Löfven. LEHTIKUVA / AFP Jonathan Nackstrand

Luottamus hallitukseen romahti Ruotsissa

Koronakohut ovat vaatineet veronsa, valtiotieteilijä arvioi.

Ruotsalaisten luottamus maan viranomaisiin ja hallitukseen on romahtanut, SVT uutisoi. Asia käy ilmi Novuksen teettämästä tuoreesta kyselystä. Etenkin luottamus Stefan Löfvenin johtamaan hallitukseen sekä turvallisuusvirasto MSB:hen on kokenut kolauksen.

Verkkouutiset on aikaisemmin uutisoinut MSB:n johtajan Dan Eliassonin  koronaohjeiden vastaisesta joulukuisesta kohumatkasta Kanariansaarille. MSB:n rooli Ruotsin koronavirustiedotuksessa on merkittävä, ja kohun keskelle joutunut Eliasson erosi viraston johdosta aikaisemmin tammikuussa.

Perjantaina Eliassonin kerrottiin siirtyneen Ruotsin hallituksen kansliaan pääjohtajaksi. Hänen tehtävänään tulee olemaan Ruotsin valmiuslainsäädännön uudistamistarpeiden selvittäminen tulevia kriisejä silmällä pitäen.

Ruotsalaisista vain 28 prosenttia kokee suurta tai melko suurta luottamusta turvallisuusvirastoa kohtaan. Vielä joulukuussa lukema oli Novuksen mukaan 50 prosenttia, ja viime vuoden maaliskuussa 54 prosenttia.

Myös useat ruotsalaisministerit, pääministeri Löfven mukaan lukien, ovat joutuneet viime aikoina otsikoihin rikottuaan koronasuosituksia. Nyt hallituksen luottamus on laskenut 30 prosenttiin, kun lukema vielä joulukuussa oli 45 prosenttia.

Valtiotieteilijä Jenny Madestamin mukaan viime aikojen kohut ovat vaatineet veronsa. Ruotsalaiset eivät pidä ”kaksinaismoralismista”, Madestam sanoo.

Valtiotieteilijä ennustaa keväällä 2022 julkistettavan, Ruotsin koronatoimia selvittävän komission loppuraportin vaikuttavan maan valtiopäivävaaleihin, jotka käydään syyskuussa 2022.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt