LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Luontaistuotteiden tukut varoittavat ulkomaisista verkkokaupoista

Suomen markkinoilla ei ole enää saatavilla maksalle haitallisia kasveja tai yrttivalmisteita, kertoo Luontaistuotteiden tukkukaupan liitto.

Luontaistuotteiden tukkukaupan liiton mukaan maksavaurioepäilyjen kohteina olleista yrttivalmisteista vain harvat ovat olleet myynnissä Suomessa, eikä niitä enää ole Suomen markkinoilla.

– Ravintolisät ja yrttivalmisteet kannattaa ostaa suomalaista liikkeistä tai verkkokaupoista, niin välttyy maksalle haitallisilta tuotteilta, joita saattaa olla myynnissä esimerkiksi ulkomaisissa verkkokaupoissa, vahvistaa Luontaistuotteiden Tukkukaupan Liiton asiantuntija, biokemisti Timo Lehto.

Liitto muistuttaa, että ravintolisät ovat elintarvikkeita ja niiden valmistusta, maahantuontia ja markkinointia ohjaavat elintarvikesäädökset, kuten elintarvikelaki. Maahantuotavia tuotteita valvoo Tulli.

Johtavana viranomaisena myös Elintarviketurvallisuusvirasto osallistuu valvontaan teettämällä tarvittaessa tutkimuksia. Se tekee myös koko maata kattavat myyntikieltopäätökset. Lääkelainalaisia kasvirohdosvalmisteita ja perinteisiä kasvi-rohdosvalmisteita valvoo lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.

– Suomen elintarvikelaki perustuu siihen, että kaikki markkinoilla olevat elintarvikkeet kuten ravintolisät ovat turvallisia. Silti etikettimerkintöjen sekä annostusohjeiden lukemisen ja noudattamisen merkitystä ei voi korostaa liikaa, koska yliannoksilla kyllä voi vaurioittaa maksaa esim. A-vitamiinilla, Lehto kertoo.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt