Mökinostosuunnitelmia tehdään tänä talvena selvästi keskivertovuotta aikaisemmin. LEHTIKUVA/MIKKO STIG

Lumeton talvi muuttaa mökkikauppaa

Mökkitiet ovat sulia isossa osassa maata, ja tontin pinnanmuodot näkyvissä lumettomassa maassa.

Mökinostosuunnitelmia tehdään tänä talvena selvästi keskivertovuotta aikaisemmin, kertoo Mikkelin Kiinteistömaailma-yrittäjä Pertti Orava.

Perinteinen lumitalvi hiljentää merkittävästi mökkikauppaa. Tänä vuonna tilanne on kuitenkin toisin, koska mökkitiet sulia perille asti isossa osassa maata ja tontin pinnanmuodot näkyvissä lumettomassa maassa.

Kyselyitä eteläisessä Savossa myynnissä olevista vapaa-ajanasunnoista tulee tällä hetkellä Oravan mukaan päivittäin. Tilanne on selvästi erilainen kuin lumitalvina, jolloin mökkikauppakausi käynnistyy isosti vasta kevään korvilla.

– Kaksi asiaa on tällä hetkellä toisin aikaisempiin alkutalviin verrattuna. Ensinnäkin pääsemme ostajien kanssa vaivatta katsomaan kaikkia myynnissä olevia kohteita saarimökkejä lukuun ottamatta; mökkiteiden aurauksista ei tarvitse huolehtia, Orava toteaa tiedotteessa.

– Toiseksi tontin pinnanmuodoista saa aivan saman käsityksen kuin kesälläkin, kun lunta ei ole tällä hetkellä täällä Mikkelin korkeudella lainkaan. Asiakkailla on päätöksentekoon kaikki edellytykset: jos paikka tuntuu hyvältä harmaassa talvessa, miten hieno se onkaan kesäkeleillä.

Kiinteistömaailman vuosien 2016-2018 tilastojen valossa kerros- ja rivitalokaupassa ei ole isoja kuukausittaisia eroja; ainoastaan joulun aika hiljentää jossain määrin kauppa-aktiivisuutta.

Kiinteistökaupassa (omakotitalot, tontit ja vapaa-ajanasunnot) kuukausittainen vaihtelu on isompaa: kaikki talvikauden kuukaudet joulukuulta maaliskuulle jäävät kauppamäärissä alle vuoden keskiarvon.

– Jos talvet jatkuvat yhtä vähälumisina kuin tämä meneillään oleva, tulee se epäilemättä tasaamaan myös mökkikaupan vuodenkiertoa. Talvella ostettu mökki on valmiina odottamassa kesää ja lomia – ja on tietenkin käytettävissä jo ennen kesääkin, Orava tuumii.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt