Sanni Grahn-Laasonen (vas) ja Henna Virkkunen (oik). KUVA: Henna Virkkunen

”Lukuinnostuksella on yhteys kaikkeen oppimiseen”

Tällä viikolla vietetään kansallista lukuviikkoa.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) ja europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) kannustavat kaikenikäisiä suomalaisia  harrastamaan lukemista tänään alkaneella lukuviikolla.

Henna Virkkusen julkaisemassa videoblogissa vieraillut Grahn-Laasonen kertoo erityisesti lasten ja nuorten lukuharrastuksen tukemisen olevan yksi Suomen kohtalonkysymyksistä.

– Lukemisella ja lukuinnostuksella on yhteys kaikkeen oppimiseen. Lukeminen avartaa maailmaa, kasvattaa sanavarastoa ja luo perustan kaikelle oppimiselle ja pärjäämiselle kaikissa muissakin aineissa, Grahn-Laasonen luettelee.

Keinot suomalaisten heikentyneen lukuinnon ja -taidon vahvistamiseen lähtevät Grahn-Laasosen mukaan jo perusasioista.

– Lukemisen merkityksen korostaminen, esimerkin voima ja näyttäminen. Ja toisaalta kaikki se työ, mitä voidaan tehdä päiväkodeissa ja kouluissa lukemisen tasa-arvon vahvistamiseksi, koska esimerkki ei tule kaikille lapsille ja nuorille kotoa, hän jatkaa.

Tänä vuonna lukuviikolla painotetaan erityisesti eurooppalaista kirjallisuutta ja käännöskirjallisuutta. Europarlamentaarikko Henna Virkkusen mukaan lukuharrastuksella on ratkaiseva rooli myös Suomen pärjäämisellä maailmassa.

– Vielä voidaan olla iloisia siitä, että suomalaiset ovat koko Euroopan ja oikeastaan myös maailman parhaita lukijoita edelleen. Jotta pystytään tästä kiinni, on tärkeää myös harrastaa lukemista, Virkkunen korostaa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt