Pohjoiskorealaiset nuoret kävelevät kadulla Pjongjangissa. Kristoferb/Wikimedia Commons

Luksustavaratalo herättää kiukkua Pohjois-Koreassa

Pjongjangin asukkaat kritisoivat uutta tavarataloa, koska sen katsotaan palvelevan vain rikkaita.

Pohjoiskorealaiset ovat tulleet aiempaa tietoisemmiksi varallisuus- ja luokkaeroista sen jälkeen, kun Pjongjangissa avattiin luksustavaratalo viime keväänä, kertoo uutissivusto Radio Free Asia.

Tämän kerrotaan herättäneen paheksuntaa kansan keskuudessa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un vieraili tavaratalossa ennen avajaisia. Hänen sanotaan todenneen, että ”se tarjoaa kattavat palvelut, jotka parantavat ihmisten kulttuurielämän laatua”.

Nimettömänä esiintyvien lähteiden mukaan tavaratalo myy kuitenkin kalliita luksustuotteita, ja vain korkea-arvoisilla virkamiehillä ja rikkaalla eliitillä on varaa tehdä ostoksia siellä.

Lisäksi ostokset maksetaan ulkomaisella valuutalla. Kansalaiset ovat alkaneet kutsua liikettä ”dollarikaupaksi”.

– Se on etuoikeutetun luokan ostoskeskus. Suurin osa tuotteista on tuotu ulkomailta, lähde sanoo.

Tavallisilla pohjoiskorealaisilla ei ole varaa asioida tavaratalossa, koska heidän pitää tulla toimeen palkoillaan ja yritystuloillaan.

Hallitus maksaa ihmisille palkkaa, mutta sen kerrotaan olevan niin niukka, että sillä ei tule toimeen. Siksi moni perustaa pienen yrityksen tai hankkii muita tulonlähteitä.

Lähteen mukaan ihmiset ovat vihaisia, koska heidät pakotetaan raatamaan, mutta rikkaat voivat huoletta tuhlata rahaa luksustuotteisiin.

– Pjongjangilaiset kritisoivat tavarataloa ja katsovat sen palvelevan ainoastaan varakkaita ja vaikutusvaltaisia ihmisiä.

YK:n turvallisuusneuvosto ja EU asettivat vuonna 2006 Pohjois-Korealle pakotteita estääkseen luksustuotteiden viennin maahan. Tarkoituksena oli vaikuttaa Pohjois-Korean eliittiin, jotta se vaatisi hallintoa lopettamaan ydinasekokeet.

Lukusutuotteiden virtaa Pohjois-Koreaan ei ole kuitenkaan onnistuttu pysäyttämään kokonaan.

Etelä-Korean keskuspankin mukaan tavallisen pohjoiskorealaisen kesimääräinen vuosiansio on noin 1160 euroa.

Kommentit

Miksi kommentit eivät näy? »Kommentoinnin säännöt