”Lukisi historiansa”: Ku Klux Klan vihasi myös suomalaisia

Historia kertoo Ku Klux Klanin olleen USA:n osavaltiossa amerikansuomalaisten kimpussa.

Turvapaikanhakijoiden vastaisessa mielenosoituksessa Lahdessa esiintynyt Ku Klux Klan -asuinen mies kuohuttaa myös sosiaalista mediaa.

Laajassa levityksessä on Inktank-blogin Thomas Nyberghin kirjoitus The Klan hated Finns too. Sen mukaan KKK:n asu teki mielenosoituksesta absurdin ja mielenosoittajan pitää lukea historiansa.

Kirjoittaja lainaa Paula Abramsin kirjaa Cross Purposes vuodelta 2009. Siinä kerrotaan, miten USA:n Oregonin Astoriassa Ku Klux Klan menestyksekkäästi sai lähes sadan vuoden takaisina aikoina mukaansa kansalaisia, jotka inhosivat paikallisen satamakulttuurin räikeää moraalittomuutta ja heitä ”jotka tunsivat itsensä uhatuksi kaupungin laajan suomalaisväestön toimesta”.

Astoriassa oli merkittävä suomalaisväestö, joka eli kalastusteollisuudesta. Suomalaiset olivat tunnettuja juomisongelmistaan ja muuttumisesta väkivaltaiseksi humalassa.

Ku Klux Klan oli tullut Oregoniin 1921. He kampanjoivat tunnuksella ”yksi lippu, yksi koulu”. Klaanilla oli etelässä rasistinen ja väkivaltainen perinne, mutta se vetosi myös valkoisessa protestanttisessa Oregonissa: klaani sai nopeasti 20 000 jäsentä osavaltiossa, jossa oli 750 000 asukasta.

Oregonin kuvernööri Ben Olcott ihmetteli julkisessa puheessaan klaanin viehätysvoimaa osavaltiossaan, jossa ei ollut paljon juutalaisia eikä katolisia eikä juuri lainkaan mustia.

Kirjan mukaan klaanin nousussa osavaltiossa ei ollutkaan kyse rotukiihkosta, vaan heidän kuria ja järjestystä vaatineen ohjelmansa suosiosta.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt