Nuori poika yksinään kauppakeskuksessa pääkaupunkiseudulla. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

Lukiolaisliitto: Oleskeluluvan saaneilla nuorilla ei tukipalveluja

Kun nuori saa oleskeluluvan, kaikki vastaanottokeskuksessa saadut tuki ja palvelut katoavat.

Suomen Lukiolaisten Liitto on huolissaan oleskeluluvan saaneiden nuorten tukipalveluiden puutteesta.

Turvapaikanhakija on oikeutettu vastaanottokeskuksen tukipalveluihin, esimerkiksi psykologiseen tukeen. Oleskeluluvan saatuaan hän siirtyy kunnan asukkaaksi ja hänen oikeutensa vastaanottokeskuksen palveluihin lakkaa.

Liitto on erityisen huolissaan siitä, ettei yhdelläkään toimijalla tunnu olevan kokonaiskuvaa siitä, missä oleskeluluvan saaneet nuoret asuvat ja millaisia tukipalveluita nuoret tarvitsevat sopeutuakseen uuteen arkeen. Liitto kertoo tiedotteessaan, että Suomen Punaisen Ristin mukaan pelkästään pääkaupunkiseudulla on satoja oleskeluluvan saaneita nuoria.

– Vastaanottokeskuksessa asuessaan nuoret saavat ohjaajien lisäksi käyttöönsä kaikki tarvittavat tukipalvelut. Myös suurin osa harrastushankkeista on suunnattu vastaanottokeskuksiin. Kun nuori saa oleskeluluvan, kaikki tuki ja palvelut katoavat. Olisi kaikkien etu, että nuoret pääsisivät opintoihin, harrastuksiin ja työelämään kiinni mahdollisimman sujuvasti, Lukiolaisten puheenjohtaja Alvar Euro huomauttaa.

Suomen Lukiolaisten Liitto on vuosina 2016-2018 johtanut Opetus- ja kulttuuriministeriön tuella Turvapaikanhakijanuoret-hanketta, jossa lukiolaiset ovat järjestäneet vapaa-ajantoimintaa nuorille 15-20-vuotiaille turvapaikanhakijoille.

Hanketta on tehty yhteistyössä Suomen Punaisen Ristin kanssa. Hankkeessa kohdattiin liiton mukaan yhteensä 1600 nuorta, ja mukana oli lähes 160 vapaaehtoista yhteensä kymmenellä eri paikkakunnalla. Toiminta jatkuu useilla paikkakunnilla Suomen Punaisen Ristin koordinoimana.

Kommentit

»Kommentoinnin säännöt