Lukiolaiset opintotukiraportista: ”Tarjoaa vain epävarmuutta ja pelkoa”

Ehdotus hallitusohjelmaan kirjattujen opintotukileikkausten toteuttamisesta herättää Suomen Lukiolaisten Liitossa suurta huolta.

Selvitysmies Roope Uusitalon laatimassa raportissa ehdotetaan korkea-asteen opintorahan leikkausta, lainatakauksen määrän kasvattamista ja opintolainahyvityksen pienentämistä. Lisäksi raportti suosittelee tiukentamaan opintojen edistymisvaatimusta ja rajaamaan tukikuukausien määrää entisestään.

Lukiolaisten liiton mielestä opiskelijan kannalta raportin ehdotukset ovat lähes poikkeuksetta vahingollisia. Ennennäkemättömän suurista opintotukileikkauksista johtuen valittavana on vain huonoja vaihtoehtoja.

Jatko-opintoihin tähtääville nykylukiolaisille selvitysmiehen raportti tarjoaa vain epävarmuutta ja pelkoa.

– Jo nyt lukio-opiskelijat kituuttavat sosiaalietuuksista kaikista heikoimmalla. Toisen asteen opintotuki on lähtökohtaisesti erittäin matala, ja lisäksi sitä leikkaavat tiukat vanhempien tulorajat. Niin raadollista kuin se onkin, korkea-asteen opintotuki on tähän asti ollut lukiolaiselle lupaus paremmasta toimeentulosta. Nyt pienetkin toiveet ovat vaihtuneet suureen huoleen tulevasta selviytymisestä, sanoo Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Elli Luukkainen.

Opintolaina ei Lukiolaisten liiton mielestä ole vastaus opiskelijan toimeentulo-ongelmiin. Varsinkin nykyisessä talous- ja työllisyystilanteessa laina on valtava riski.

– Korkeakouluopintoihin tähtäävät nuoret pohtivat hätääntyneenä, miten he kykenevät kantamaan jopa kymmeniin tuhansiin kohoavaa lainataakkaa. Kun tulevat työt ja tulot ovat täysin hämärän peitossa, teoriat opintolainasta järkevänä sijoituksena eivät kohtaa käytäntöä. Todennäköisintä on, että tämä kaikki näkyy opiskelijoiden työssäkäynnin lisääntymisenä, Luukkainen arvioi.

Hän arvioi, että lukio-opintonsa päättäviä odottaa nyt karu tulevaisuus. Opintorahan laskiessa ja lainasummien kasvaessa jopa koko korkeakoulutukseen siirtyminen vaarantuu.

– Opiskeluinto laskee väistämättä, eikä tukiajan rajaaminen jätä tilaa sairauksille, vaikeille elämäntilanteille tai muulle elämän ennakoimattomuudelle. Lainapainotteinen opintotuki todettiin toimimattomaksi jo 1990-luvun alussa, ja tuntuu kamalalta katsoa, kun aiempia virheitä toistetaan, Luukkainen toteaa.

Kommentit